KOVID PASOŠI I ZA GRAĐANE SRBIJE? Evo šta o tome kažu iz Brisela

Tanjug

29. 03. 2021. u 14:58

EU planira da od juna počne sa primenom digitalnih zelenih sertifikata ili kovid pasoša, koji bi trebalo da sadrže informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili prisustvu antitela, u cilju relakasacije putovanja unutar EU.

КОВИД ПАСОШИ И ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ? Ево шта о томе кажу из Брисела

Foto AP

U Briselu naglašavaju da će i građani trećih zemlja, uključujući i Srbiju, imati načina da dobiju ovaj dokumet, kojim bi trebalo da se olakša slobodno kretanje unutra EU u toku pandemije.

- Trenutno su sva neesencijalna putovanja u EU privremeno zabranjena za većinu građane trećih zemlja. Oni koji mogu trenutno da putuju moći će i da dobiju zeleni digitalni sertifikat tako što će ga zatražiti od zemlje članice u koju putuju, dostavljajući dokaze o vakcinaciji. Zemlje članice moraju da procene dokaz i izdaju digitalni sertifikat - objasnio je portparol Evropske komisije Kristijan Vigand.

On naglašava da će uskoro postojati i "druga opcija", po kojoj će građanima trećih zemlja moći da se priznaju sertifikati o vakcinaciji koje izdaje njihova država, ali da je za to potrebno da dođe do usklađaivanja sistema izdavanja sertifikata sa zahtevima EU.

- Time će se praktično sertifikati trećih zemlja priznavati u EU na isti način kao i digitalni zeleni sertifikati izdati u EU - kazao je Vigand.

Kada je reč o priznavanju vakcina, u EK naglašavaju da će se unutar EU izdavati digitalni sertifikati "za sve primljene vakcine protiv Kovid-19 bez obzira da li su odborene od strane Evropske agencije za lekove ili ih je odbrila samo zemlja članica na nacionalnim nivou".

- Kada je u pitanju priznavanje vakcina, kako bi se izbegle restrikcije na putovanja, mere karantina ili testiranja, zemlje članica će biti u obavezi da prihvate sertifikate koji se odnose na vakcine priznate od strane EMA, a da same odluče da li će prihvatiti i druge vakcine - objašnjavaju u Evropskoj komisiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)