EVO KADA STIŽE LEPO VREME: Srbija pod uticajem ciklona sa istoka, čekaju nas jake padavine i vetrovi

Novosti online

17. 03. 2021. u 16:30

METEOROLOG Weather2Umbrella Đorđe Đurić objavio je prognozu za naredne dane, kao i objašnjenje zašto je nad Srbijom poslednjih dana tmurno i nestabilno vreme.

ЕВО КАДА СТИЖЕ ЛЕПО ВРЕМЕ: Србија под утицајем циклона са истока, чекају нас јаке падавине и ветрови

Foto: Depositphotos

Nestabilna atmosfera donela pljuskovite padavine, lokalno sugradicu, grad i grmljavinu. Kakvu nam vremensku situaciju donose kalandarski kraj zime i početak proleća?

Srbija je danas pod uticajem ciklona sa istoka, a čiji se centar nalazi iznad Crnog mora i Moldavije. Ovaj ciklon donosi Srbiji oblačnost sa kišom, na planinama sa snegom, a širom Srbije lokalno ovog poslepodneva ima i pljuskovitih padavina, pa i sugradice, grada, zrnastog leda ili krupe, lokalno i grmljavine. Dakle, atmosfera je pod uticajem ciklona sa istoka već dva dana nestabilna, pa se i beleže ove pojave, koje su uobičajane za topliji deo godine. Oko 13 časova pljusak kiše sa sugradicom i krupom zabeležen je lokalno i u delovima Beograda. U nastavku poslepodneva pljuskovitih padavina, grmljavine, sugradice, grada ili zrnastog leda biće lokalno u delovima Vojvodine, Beograda, Šumadije, centralne Srbije, Pomoravlja i Podunavlja. Inače, ova pojave su veoma lokalnog o kratkotrajnog karaktera, a brdsko-planinskim predelima mogu doneti pljuskove snega. Istovremeno, sa zapada smo pod uticajem anticiklona, čiji se centar nalazi iznad Atlantika. Kako se Srbija nalazi između ova dva veoma snažna sistema, tj. ciklona sa istoka i anticiklona sa zapada, nad našim područjem preovladava snažno severno strujanje, pa se i ovi oblačni i padavinski sistemi premeštaju sa severa prema jugu. Ujedno je iznad našeg područja izražen i gradijent vazdušnog pritiska, pa je dosta vetrovito i severni i severozapadni vetar je jak, povremeno sa olujnim udarima i preko 60-70 km/h.

Temperature ovog poslepodneva kreću se u Srbiji od 2°C na jugu do 10°C na severu Srbije, u Beogradu je 8°C. Zlatibor i Sjenica mere -1°C, a Kopaonik -6°C.

Visina snežnog pokrivača na Kopaoniku je 110 cm, a preko metar snega je na mnogim višim planinama iznad 1500 metara nadmorske visine, dok je donja granica snežnog pokrivača na oko 500-600 metara, a na jugu Srbije snežnog pokrivača ima i u nižim predelima, pa tako Vranje i Dimitrovgrad beleže 2 do 5 cm snega. 

Jak i olujni severni vetar stvara velike snežne nanose i smetove na planinama, pa je saobraćaj i više nego otežan, a brojni lokalni putni pravci su neprohodni. Otežan je saobraćaj i na regionalnim i magistralnim putnim pravcima, a obavena je upotreba zimske opreme i lanaca. 

 

Nestabilna atmosfera donela pljuskovite padavine, lokalno sugradicu, grad i grmljavinu. Kakvu nam vremensku situaciju...

Posted by Djordje Djuric on Sreda, 17. mart 2021.

U Srbiji u četvrtak umereno do pretežno oblačno i hladno za ovo doba godine, povremeno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Ponegde se očekuju i pljuskovite padavine, lokalno krupa, sugradica ili sitan grad. U toku jutra uslova za susnežicu i sneg biće ponegde i u nižim predelima. Na severu Srbije veći deo dana biće suvo. Duvaće umeren do pojačan severozapadni vetar, na istoku Srbije i na planinama jak. Krajem dana vetar u slabljenju. Minimalna temperatura od -2 do 4°C, u Beogradu 1°C, maksimalna dnevna od 4 do 8°C, u Beogradu do 5°C.

U Srbiji u petak jutro hladno, uz mraz. Tokom dana nešto toplije i u većini predela suvo sa sunčanim intervalima, tek ponegde uz uslove za slabe padavine. Maksimalna temperatura od 7 do 11°C, u Beogradu do 8°C. 

Za vikend i u ponedeljak zbog delovanja ciklona sa južnog i centralnog Mediterana biće oblačno i veoma hladno za ovo doba godine sa kišom, susnežicom i snegom. U brdsko-planinskim predelima očekuje se povećanje snežnog pokrivača, a manje formiranje ponegde i u nižim predelima. Na severu će biti uglavnom suvo ili sa najmanje padavina. Biće i vetrovito, uz severoistočni vetar, na jugu Srbije i na planinama jak, uz mećavu i vejavicu.

Prema trenutnim prognozama stabilizacija vremena očekuje se od sredine sledeće sedmice, tj. od 24. marta i tada će uslediti i postepeni porast temperatura, tako da bi one oko 27. marta bile prave prolećne sa vrednostima oko 20°C.

Inače, kalendarski proleće počinje u subotu, 20. marta u 10:37, tako da ćemo zimu ispratiti u znaku pravog jesenje-zimskog vremena,

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024