"PONAVLJAČKA PAMET": Profesor Dragoljub Petrović o reformi obrazovanja

LJ.B.

08. 03. 2021. u 10:00

ПОНАВЉАЧКА ПАМЕТ: Професор Драгољуб Петровић о реформи образовања

Prof. dr Dragoljub Petrović

PREDLOGOM strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji za period od 2021. do 2030. godine, koji je priredilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, planira se dalje razaranje srpskoga školstva i srpske nacionalne pameti, tvrdi profesor Dragoljub Petrović.

- Ne znam kako su izgledali takvi Predlozi za više prethodnih desetina godina, ali znam da je sunovrat školstva počeo onoga trenutka kad je osnovno obrazovanje proglašeno obaveznim, kad su učitelji proglašeni glavnim krivcima za to što im đaci nisu zainteresovani za to na šta su zakonom obavezani; i kad je ukinuto ponavljanje razreda i počelo prevođenje učenika „sa tarabom jedinica“ u sledeći razred.

- Biće da su današnji reformatori školstva nauke završavali po tim pravilima jer se nekad znalo da se razred srednje škole„završavao“ na polugodištu ako je đak imao pet slabih ocena(zaboravio sam kako je to izgledalo u osnovnoj školi, ali pamtim da su se oni „teži đaci“ zvali negde ponavljači, negde po[v]toravci, ali da ih niko nije silio da moraju završiti školu koju ne razumeju i koja ih ne zanima. I oni su, posle dva ili tri ponavljanja, sami odlazili iz škole, bili dobri paori, vrsni stočari ili vinogradari, odlični stolari, drvoseče ili ugledni kriminalci. I nisu čekali da uđu „u onih 25 odsto učenika koji se ne upisuju u srednju školu“ i koje sadašnji reformatori na to hoće da nateraju.

- Svaka normalna država i svaki mudar državnik založiće se za to da se svim građanima omogući da se školuju, onima kojima to „ide teže“ treba pomoći da im se usvajanje znanja olakša, a davno sam rekao da je one koji „ne mogu“ i, naročito, one koji „neće“jednako nepametno nagoniti u školu koliko i „mačku u vodu ili ribu na granu“. Današnji predlagači da srednja škola bude obavezna još nisu naučili ono što su propustili dok su kao „prevodioci“ završavali osnovnu školu, a posle u „elitnim“ privatnim školama kupovali svedočanstva, pa onda i diplome na Fakultetu Ispod Tri Bukve ili u Kiosku Na Raskrsnici Levo. Takvi majstori hoće da su reformatori, a ne znaju ni za koje škole, ni za koja zanimanja, ni za koje đake, ali hoće da dotuku i ono malo normalne pameti što je u Srbiji još ostalo i da potpuno demorališu i demobilišu i ono malo učitelja što i dalje misle da bavljenje učiteljskim poslom ulazi u red časnih ljudskih zanimanja.

- Reformatori-ponavljači, jednako kao i oni „prevodioci“, uništili su školu i iz nje prognali znanje, a uveli nasilje. I nasilnike proglasili „zaštićenom vrstom“: oni koji drugaru polome vilicu ili učitelja okače na čiviluk iz škole ne mogu biti isterani već samo „prevedeni“ u drugu (da svoje talente i tamo prikažu). Tako se ministarstvo za pamet našlo u istom poslu u kome i pendrek-ministarstvo i počelo da ispravlja pamet  po istim obrascima po kojima ono drugo ispravlja rebra. A opšta uputstva za to stigla su s onih mesta s kojih se oglašavaju budući razarači sveta koji su priredili nastup Kinsija im njegovih „seksualnih revolucionara“ - kaže Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

jedra

08.03.2021. 11:29

Svaka čast profesore! Sve što ste napisali je apsolutno tačno! Samo bih dodao da su razne NVO i raznorazni samozvani "eksperti" dosta doprineli ovakvom stanju.

Boyana

08.03.2021. 13:05

Svaka cast Profesore! Sve ste im rekli ali se bojim da oni to nisu i nece razumeti jer od silnih preletanja iz skole u skolu pa posle kupljenih diploma na livadi nemaju siroko znanje i sagledavanje ove itekako vazne i ozbiljne materije za jednu drzavu. Svaka cast i uciteljima, nastavnicima i profesorima kojih je u manjini ali se jos bore za dostojanstvo svoje profesije! A posledice se vec odavno vide, na zalost! Sve reforme skolstva do danas nisu dale ocekivane rezultate ali su zato upropastile srpsko skolstvo!