DA LI TREBA DA PRIMITE VAKCINU IAKO STE PRELEŽALI KORONU? Dr Jovanović objasnila sve o trajanju antitela

Novosti online

23. 02. 2021. u 18:36

PROFESORKA dr Tanja Jovanović bila je gost jedne emisije, gde je objasnila sve ono što buni kad je reč o stvaranju i trajanju antitela nakon preležanog korona virusa.

ДА ЛИ ТРЕБА ДА ПРИМИТЕ ВАКЦИНУ ИАКО СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ? Др Јовановић објаснила све о трајању антитела

Foto: Printskrin

- Dosta je pogrešnih informacija o značaju antitela za infekciju korona virusom. Govorilo se da traju dva, tri meseca, da se posle gube, to apsolutno nije tačno. U toku infekcije se sintetišu se dva talasa. U prvom talasu se sintetišu manje kvalitetna antitela, ali ona predstavljaju prvi liniju odbrane i vrlo su važna, javljaju se 5-14 dana nakon infekcije. Zatim ta antitela polako počinju da padaju i količina počinje da se smanjuje nakon četiri meseca. Mnogi istraživači su pomislili da će ta antitela potpuno nestati, što je u potpunoj suprotnosti od onoga što znamo o značaju antitela. Tada se dešava nešto drugo. Dešava se druga sinteza visokokvalitetnih i visokoafinitetnih antitela čiji životni vek može biti mnogo duži od ljudskog veka. Znači, mi ćemo sigurno godinama biti zaštićeni posle preležane infekcije, odnosno ukoliko je inficirana imunokompetentna osoba čiji organizam je u stanju da stvori imunski odgovor- kaže dr Tanja.

Na pitanje da li osobe koje su preležale koronu treba da se vakcinišu, objasnila je da, iako te osobe imaju imunitet, predlaže se vakcinacija.

- Primarno je predloženo, baš zbog tih nejasnoća, da prime vakcinu. Nauka pokazuje da je osoba koja je preležala infekciju zaštićena od zaražavanja istom varijantom virusa. Problem može da nastane ako se pojavi varijacija istog virusa, kojom osoba može da se zarazi. To je isto kao kod gripa- objašnjava i dodaje da će verovatno korona biti aktuelna i u zimskom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)