VAZDUH U SRBIJI 20 PUTA ZAGAĐENIJI NEGO U EU: Analiza uspešnosti naplaćivanja naknada u zaštiti životne sredine

J. SUBIN

09. 02. 2021. u 20:09

ZAGAĐENjE vazduha u Srbiji i do 20 puta je veće nego u zemljama Evropske unije.

ВАЗДУХ У СРБИЈИ 20 ПУТА ЗАГАЂЕНИЈИ НЕГО У ЕУ: Анализа успешности наплаћивања накнада у заштити животне средине

J. Ilić

Prihodi od eko-taksi i naknada nedovoljno se ulažu u rešavanje ovog problema. A, kako bi podstakli preduzeća da smanje svoj negativan uticaj, NALED predlaže uvođenje viših naknada za velike zagađivače, kao i proširenje liste onih štetnih gasova, koji se oporezuju.

Ove preporuke su, kako se navodi u saopštenju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), deo analize uspešnosti fiskalnih instrumenata u smanjenju zagađenja. Njegova potpuna primena bi obezbedila dodatnih 18,5 miliona evra u budžetu za ulaganje u zaštitu životne sredine.

- Prema rezultatima analize, osim od proizvodnje električne energije, veliki deo nedozvoljenih čestica dolazi iz individualnih i drugih ložišta. Iako su domaćinstva glavni uzrok prekomernog povećanja PM10 čestica, ne podležu bilo kakvoj kontroli, a uređaji za grejanje koje koriste se slobodno prodaju na tržištu bez poštovanja standarda zaštite životne sredine - navodi se u saopštenju.

Zato je preporuka, kako kažu u NALED, da se poveća cena uglja, kako bi se građani podstakli da pređu na održivije izvore energije. Gotovo 80 odsto domaćinstava kod nas nema priključak na gas ili daljinsko grejanje, a toplane iako se najvećim delom oslanjaju na prirodni gas, koriste mazut i ugalj.

- Ohrabruje nas da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine uputilo tri javna poziva lokalnim samoupravama, kojim je predviđeno ukupno 400 miliona dinara za zamenu individualnih ložišta, obnovu starih kotlarnica i pošumljavanje, a nadamo se da ćemo uskoro videti i prve rezultate - navodi se u saopštenju.

Ukupna ulaganja u čistiji vazduh koja je potrebno obezbediti procenjuju se na oko 2,3 milijarde evra, zbog čega je neophodan održiv sistem finansiranja, koji će se zasnivati na principu "zagađivač plaća".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu