SVETOG SAVU SVI ZOVEMO POGREŠNO: Srpski istoričar izneo nepoznate detalje o srpskom svetitelju

Novosti online

27. 01. 2021. u 23:20

СВЕТОГ САВУ СВИ ЗОВЕМО ПОГРЕШНО: Српски историчар изнео непознате детаље о српском светитељу

Foto: Tanjug

SRBI 27. januara obeležavaju dan velikog srpskog svetitelja, Svetog Save.

Istoričar Dejan Ristić tim povodom objasnio je koliki je značaj za srpski narod imao Sveti Sava, ali je otkrio i jednu interesantnu činjenicu o tome kako je ispravno izgovarati ime ovog svetitelja.

- Kada govorimo o Svetom Savi, moramo govoriti o Prvom srpskom. Zašto je to važno? Mi smo imali čak pet poglavara Srpske pravoslavne crkve koji su nosili ime Sava. Trojica ih je kanonizivano kao Sveti Sava Srpski, tako da kada govorimo o Rastku i monahu Savi onda moramo koristiti naziv Sveti Sava Prvi srpski. On je bio monah i asketa, teolog, diplomata, držvanik, putnik, osnivač nekoliko značajnih manastira - kaže istoričar Dejan Ristić.

On je dodao da mi danas uopšte nismo svesni istorijskog nasleđa Svetog Save Prvog srpskog nazivajući ga jednim od očeva nacije.

- Ono što je jako važno u slučaju Svetog Simeona i Svetog Save Prvog srpskog vekovi koji su prošli nakon njihove smrti, samo su pokazali koliko je njihovo nasleđe od prvorazrednog značaja za nas - zaključio je poznati istoričar.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Denis

28.01.2021. 00:01

Историчару треба неко да објасни да га Срби исправно зову Свети Сава, било је и много Кajzera, ал кад се каже Кајзер, или неисправно Цезар, онда се зна о коме је реч, и кад се каже Наполеон, и ако их је било више, зна се тачно на кога се мисли.

Zoran

28.01.2021. 01:01

Komo srece da izgovaramo pogresno samo Sveti Savu mi pogresno izgovaramo celu Istoriju ko je na vlast izgovara kako mu odgovara pa i sada Stefana Nemanja negde sa macetom negde drugojacije a u pitanje je ista osoba.