SVETOG SAVU SVI ZOVEMO POGREŠNO: Srpski istoričar izneo nepoznate detalje o srpskom svetitelju

Novosti online

27. 01. 2021. u 23:20

SRBI 27. januara obeležavaju dan velikog srpskog svetitelja, Svetog Save.

СВЕТОГ САВУ СВИ ЗОВЕМО ПОГРЕШНО: Српски историчар изнео непознате детаље о српском светитељу

Foto: Tanjug

Istoričar Dejan Ristić tim povodom objasnio je koliki je značaj za srpski narod imao Sveti Sava, ali je otkrio i jednu interesantnu činjenicu o tome kako je ispravno izgovarati ime ovog svetitelja.

- Kada govorimo o Svetom Savi, moramo govoriti o Prvom srpskom. Zašto je to važno? Mi smo imali čak pet poglavara Srpske pravoslavne crkve koji su nosili ime Sava. Trojica ih je kanonizivano kao Sveti Sava Srpski, tako da kada govorimo o Rastku i monahu Savi onda moramo koristiti naziv Sveti Sava Prvi srpski. On je bio monah i asketa, teolog, diplomata, držvanik, putnik, osnivač nekoliko značajnih manastira - kaže istoričar Dejan Ristić.

On je dodao da mi danas uopšte nismo svesni istorijskog nasleđa Svetog Save Prvog srpskog nazivajući ga jednim od očeva nacije.

- Ono što je jako važno u slučaju Svetog Simeona i Svetog Save Prvog srpskog vekovi koji su prošli nakon njihove smrti, samo su pokazali koliko je njihovo nasleđe od prvorazrednog značaja za nas - zaključio je poznati istoričar.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas