PULMOLOG DAJE ODGOVOR NA KLJUČNO PITANJE: "Dugi kovid" neće proći sam od sebe, ovo morate hitno da uradite

Novosti online

17. 01. 2021. u 11:50

PULMOLOG dr Tatjana Radosavljević je objasnila zašto sve veći broj pacijenata koji su bili lako inficirani virusom završe u bolnici posle pola godine.

ПУЛМОЛОГ ДАЈЕ ОДГОВОР НА КЉУЧНО ПИТАЊЕ: Дуги ковид неће проћи сам од себе, ово морате хитно да урадите

Foto: Depositphotos/Printscreen

Dugotrajna bolest nakon infekcije koronavirusom, koja se ponekad naziva i "dugi kovid", možda nije jedan sindrom, već do njih četiri koji prouzrokuju vrtlog simptoma koji utiču na sve delove tela i uma.

- Ako i posle šest meseci nakon lakše infekcije koronavirusom osećate povremeno kratak dah, ubrzan puls, bolove u leđima, morate da uradite skener pluća. Poželjno je to uraditi u roku od 6-8 meseci, jer postoji opasnost da se zbog oštećaenja plemenito plućno tkivo pretvori u tvrdo vezivno tkivo. da promene na srcu, slične onim koji ostavlja koksaki virus, može da prati i ljude koji su preležali kovid i imali lake forme infekcije - objašnjava pulmolog dr Tatjana Radosavljević, navodeći da kovid može ostaviti trajne posledice ako zanemarimo signale koje nam telo šalje jer je sve više pacijenata koji se javljaju lekaru zbog tegoba za koje se ispostavi da su posledice preležanog kovida.

- Dešavaju se promene na srcu, slične onim koji ostavlja koksaki virus. Najveći problem stvaraju sitne čestice virusa koje ostaju u tankom crevu, zbog toga je potrebno da se pije probiotik, najmanje mesec dana od infekcije. Takođe, aspirin 3-6 meseci ali uz obaveznu konsultaciju lekara - kaže doktorka. Ona ističe da su neophodne vežbe disanja, kontrola krvne slike, kao i dedimera, koje će da svaki pulmolog da zahteva.

Neurolog KBC Srbija Dejana Jovanović kaže da čak 46 odsto ljudi koji su imali asimptomatsku infekciju imaju neurološke smetnje, dok oni sa srednjom formom bolesti imaju čak 60 odsto, dok je kod "težhi slučajeva" 80 dosto njih imalo promene na mozgu. 

- Verujem da će kod manjeg broja te promene ostati trajno, ali ako osetite dugotrajno tnjenje u rukama i mogama, zbunjenost, povremene konfuzije, javite se lekaru, jer je moguće da je došlo do promena na ćelijama, što može dovesti do autoimunih oboljenja.

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!