KON O ZABRANI KRETANJA: Nije realno da će se Nova godina dočekivati kao da se ništa ne dešava

Novosti online

15. 12. 2020. u 09:24

EPIDEMIOLOG Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona rekao je jutros da nije realno da se Nova godina dočeka kao da se ništa ne dešava.

КОН О ЗАБРАНИ КРЕТАЊА: Није реално да ће се Нова година дочекивати као да се ништа не дешава

Foto: Tanjug

On je rekao da počinje da opada broj novozaraženih, a da se za desetak dana može očekivati da padne i broj pacijenata u bolnicama. 

- Počeo je da opada broj novozaraženih u odnosu na pre 10-ak dana. Posledice toga po pitanju prijema će doći tek za 10-ak dana. Imamo veći prijema nego otpusta. Sada se prima 200 a bilo je 300, a za nekih desetak dana će se ta brojka izjednačiti. Nije još vreme za radovanje, bolnice se još nalaze u veoma teškoj situaciji - kazao je on.

Na pitanje kako će se kontrolistai granice objasnio je:

- Na granicama ja to ne doživljam kao veliki problem. Ili imaju test ili nemaju. Da bi stranac ušao mora da ima PCR negativan test. I našima se savetuje da imaju, ako nemaju idu u samoizolaciju. Taj karantin mogu da prekinu time što će da urade test u nekom periodu od tri dana. Ako dolaze sa testom nemaju nikakve obaveze.

Rekao je da se još razmišlja o zabrani kretanja.

- Videćemo. To je još na dnevnom redu razmišljanja. Nema još odluke - kazao je a na na pitanje koliko je to realna opcija kazao je da je to pitanje na koje ne može da odgovor:

- Ali mogu da kažem da nije relano da će se dočekivati Nova godina kao da se ništa ne dešava.

Rekao je da je svojevremeno izjavljivao da se neće ništa ponoviti kao šoanska groznica i da i dalje misli tako.

- Vidite kojom brzinom se dolazi do vakcina, postoje i antibiotici koji sprečavaju bakterijske infekcije. Ovo je sitnica u odnosu na šapnsku groznicu koja je odnela 50 miliona ljudi. Neke procene kaženi 100 miliona. Ovde smo daleko od toga. Vakcina je definitivno prekretnica. Vidite kakav je nadzor to nije bilo tako. Iako su se vesti prenosile, to nije bilo kao tada.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna