SEPA dala saopštenje u kom pojašnjavaju kako ocenjuju kvalitet vazduha

Novosti online

08. 12. 2020. u 16:15

U vezi sa usklađivanjem raspona indeksa kvaliteta vazduha koje je Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) sprovela pre mesec dana, dala je danas na zvaničnom sajtu Agencije saopštenje koje prenosimo u celosti.

СЕПА дала саопштење у ком појашњавају како оцењују квалитет ваздуха

Foto B. Ostojić

"U vezi sa usklađivanjem raspona indeksa kvaliteta vazduha koje je Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) sprovela pre mesec dana, daje se dodatno pojašnjenje, kako bi javnost bila preciznije upoznata sa ključnim elementima ovih promena. Kako bi se objedinili podaci sa mernih stanica, neophodno je bilo da se primeni isti indeks. Nakon usaglašavanja podaci, koji su dostupni na veb portalima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i Agencije za zaštitu životne sredine, su ujednačeni i građani dobijaju transparentan i efikasan prikaz podataka sa svih 13 mernih stanica za teritoriju grada Beograda.

Uvedene izmene odnose se isključivo na usklađivanje raspona indeksa kvaliteta vazduha, a ne promene kriterijuma za ocenjivanje kvaliteta vazduha, koji su, za razliku od indeksa kvaliteta vazduha, obuhvaćeni zakonskom regulativom u Republici Srbiji.

Na osnovu sporazuma iz 2017. godine Agencija za zaštitu životne sredine je uskladila indeks za ocenu kvaliteta vazduha sa Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd, preuzevši indeks, pod nazivom Common Air Quality Index (CAQI) kao rezultat projekta razvijenog u okviru EU projekta CITEAIR. Projekat CITEAIR podržava evropske gradove i regione u njihovim naporima da ispune granične vrednosti i poboljšaju kvalitet vazduha za svoje građane. CITEAIR sarađuje sa ne-projektnim gradovima i drugim zainteresovanim stranama, uključujući Evropsku komisiju (DG Environment) i Evropsku agenciju za životnu sredinu (EEA). Iako je projekat završen, inicijativa koju su preduzeli projektni partneri i saradnja se nastavila. Ovo se posebno odnosi na www.airqualitynow.eu koji je postao operativna služba za evropske gradove.

Da pojasnimo, uz pomoć indeksa kojim ocenjujemo kvalitet vazduha prikazujemo podatke sa automatskih mernih stanica u realnom vremenu. Konkretno, na svakih sat vremena, uz pomoć indeksa, prikazujemo kvalitet vazduha, i na taj način od velikog broja podataka formiramo jedinstvenu i jednostavnu informaciju sa ciljem efikasnije i transparentnije komunikacije sa građanima.

Indeks za ocenu kvaliteta vazduha nije sredstvo za proveru usklađenosti sa standardima kvaliteta vazduha i ne može se koristiti u tu svrhu."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)