NALED VAŽNIJI PARTNER OD RADNIKA: Sindikati nezadovoljni tretmanom pri donošu novih propisa

J. Ž. S.

19. 11. 2020. u 17:46

BEZBEDNOST i zdravlje na radu su od prioritetnog značaja za zaposlene u svim sektorima posebno u vreme korona virusa.

НАЛЕД ВАЖНИЈИ ПАРТНЕР ОД РАДНИКА: Синдикати незадовољни третманом при доношу нових прописа

Foto: SSSS

U pisanju zakona koji reguliše ovu oblast zvanično i po svim međunarodnim, posebno evropskim standardima i pravilima učestvuju reprezentativni sindikati, Unija poslodavaca, Socijalno-ekonomski savet, Vlada i Skupština Srbije, kažu u Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Kako naglašavaju, oni su ključni partneri u svim fazama usaglašavanja interesa i postizanja konsenzusa oko određenog zakonskog projekta.

- Međutim, izgleda da svi samo figuriraju u proceduri i odlučivanju kakav će biti završni tekst zakona. Iako zvanično nema tretman učesnika u socijalnom dijalogu na nivou Srbije, NALED ima najznačajniju, moglo bi se reći i presudnu ulogu, u kreiranju najvažnijih projekata i zakona u sferi radnih odnosa, socijalne i ekonomske politike - kažu u SSSS.

O tome se u poslednjih nekoliko godina, tvrde sindikalci, samo šuškalo i iza zatvorenih vrata govorilo, a od nedavno to se i zvanično promoviše kao kanon. Naime, na osnovu dopisa Uprave za bezbednost i zdravlje na radu koji je na adresu SSSS stigao krajem prošle nedelje, sada je sasvim očigledno da će ovaj i druge zakone u Srbiji ubuduće pisati, predlagati i o njima odlučivati NALED.

- Oni su brzopotezno od konstituisanja Vlade dali "predlog" na Nacrt zakona, a ne zna se ko je utvrdio tekst nacrta na koji NALED daje sugestije i predloge, kako predlog zakona koji Skupština u prethodnom sazivu nije razmatrala može biti i tekst nove vlade, zašto Ministarstvo rada nije formiralo novu radnu grupu i dalo joj zadatak, zašto predlozi sindikata nemaju isti tretman ako ne veći od predloga koji daje NALED, i još mnogo toga.

SSSS će od Uprave za bezbednost i zdravlje na radu zatražiti razjašnjenje poteza koji su odraz nepartnerskog i nekorektnog odnosa prema sindikatu, dok će od Ministarstva za rad i Vlade zahtevati striktno poštovanje kompletne procedure u postupku donošenja zakona koji su od izuzetnog značaja za položaj radnika u Srbiji,

- Ako nas ne želite za partnera, dobili ste jakog protivnika - ogorčeni su u SSSS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

REM USVOJIO LISTU KANDIDATA ZA UO RTS I UO RTV: Osam imena konkuriše za dva mesta, prigovori mogući do 2. maja