OVAKO JE BAJDEN GOVORIO SENATU: Ja sam došao da se svrstam na jednu stranu! Milošević, Mladić i Karadžić su ratni zločinci

Novosti online

06. 11. 2020. u 12:17

ОВАКО ЈЕ БАЈДЕН ГОВОРИО СЕНАТУ: Ја сам дошао да се сврстам на једну страну! Милошевић, Младић и Караџић су ратни злочинци

Foto: EPA

KAO glavnog krivca za rat na prostoru bivše Jugoslavije označio je Slobodana Miloševića.

U toj raspravi, 13. decembra 1995. javljaju se i govornici koji smatraju kako su svi isti u ratu u BiH, kako svi čine zločine, i Hrvati, i muslimani, a ne samo Srbi.

- Rečeno nam je da se ne svrstavamo ni na koju stranu, ali ja sam ovde da se svrstam na jednu stranu - govori senator DŽo Bajden u četvrtinu veka starom snimku jedne rasprave u američkom Senatu, koja se može naći u video-arhivi američkog Kongresa.

Rasprava se vodila o slanju američkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu za vreme rata, a Bajden u snimku staje na stranu žrtava.

- Mladić je ratni zločinac. Nije ništa bolji od Himlera, ništa bolji od Gebelsa. On je ratni zločinac! Karadžić je ratni zločinac. I mogu još da dodam da je i čelnik Srbije Milošević takođe ratni zločinac, iako on jedini još nije optužen… - kaže Bajden u snimku koji možete da pogledate na portalu Vecernji.hr.

Dugogodišnji američki senator, koji je trenutno na korak do ulaska u Belu kuću, 1991. godine bio je predsednik pododbora za evropske poslove u američkom Senatu.

Kao glavnog krivca za rat na prostoru bivše Jugoslavije označio je Slobodana Miloševića, kojem je pri jednom njihovom susretu u Beogradu 1993, prema navodima iz Bajdenove knjige "Promises to Keep", rekao da je "prokleti ratni zločinac i kao takvom bi mu trebalo suditi".

U govoru iz decembra 1995. Bajden kaže kako zna da je mnogima u Senatu dosadan jer već tri godine govori oštro o ovoj temi.

- To se zove genocid. Ge-no-cid! Upravo to. A ova administracija, i oni koji je podržavaju, boje se da upotrebe tu reč - govorio je senator Bajden.

- Čujem kako neki ovde ustaju i pitaju se koji je naš interes. Recite mi zašto nemamo moralni interes da zaustavimo međunarodnu agresiju Srbije, koja prelazi reku Drinu u drugu zemlju, priznatu u Ujedinjenim nacijama i učestvuje u genocidu - dodao je u tom govoru Bajden.

Referirajući se na američku invaziju na Irak zbog Sadamovog napada na Kuvajt, što se dogodilo 1990, Bajden pita kolege senatore da li je njihov moralni centar nafta ili humanost.

Još je objasnio kako je sa senatorom Bobom Doleom posetio Sarajevo i bolnicu u kojoj je video sedmoro dece, "pa se iz prve ruke uverio u to kako srpski snajperisti gađaju decu i civile, što je deo planirane kampanje terorisanja muslimanskog stanovništva", rekao je Bajden.

U toj raspravi, 13. decembra 1995. javljaju se i govornici koji smatraju kako su svi isti u ratu u BiH, kako svi čine zločine, i Hrvati, i muslimani, a ne samo Srbi.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kum

06.11.2020. 12:49

Tako to rade oni kojima je profesija "lobista". Dobiju lovu i trude se da ne iznevere investitora. Covek je zaradio velike novce na lobiranju, legalizovanom obliku podmicivanja.

Novi

27.03.2021. 08:33

Bajdena vidim kao moćnog čoveka najmoćnije države koji sa vojnom moći te države ide po svetu, zbog svog interesa i interesa svoje države, ubija ljude širom sveta i viče: vi ste ubice. Na to se svela zapadna "demokratija".