NIKO NE MOŽE DA ISPRATI HILjADE I HILjADE KONTAKATA: Tiodorović upozorio - Nemojte biti sigurni da ste zdravi i da virus nije stigao do vas

Novosti onlajn

31. 10. 2020. u 12:10

НИКО НЕ МОЖЕ ДА ИСПРАТИ ХИЉАДЕ И ХИЉАДЕ КОНТАКАТА: Тиодоровић упозорио - Немојте бити сигурни да сте здрави и да вирус није стигао до вас

Dr Branislav Tiodorović / Foto Tannjug

SA 126 epidemiologa i više od 1.500 pozitivnih dnevno, ni uz pomoć lekara opšte prakse i studenata ne mogu se naći svi s kojima su novoinficirani bili u kontaktu, ističe prof. dr Branislav Tiodorović.

Srbija ima svega 126 epidemiologa, što je apsolutno nedovoljno da se isprate svi kontakti zaraženih kada dnevno imamo i više od 1.500 pozitivnih. Niko ne može naći hiljade i hiljade kontakata, pa je vrlo važno da svi nose maske, drže distancu i jave se u kovid ambulantu čim primete i najmanji simptom.

Na problem manjka epidemiologa prvi je, pre dva dana, ukazao dr Srđa Janković, imunolog iz kriznog štaba, koji je rekao da ih Srbija ima svega stotinak i da ne mogu da isprate svaki kontakt svakog zaraženog.

A epidemiolog i član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović precizirao je da Srbija trenutno ima 126 epidemiologa.

- Ali oni su koncentrisani u "Batutu", Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, a treba da bude pokrivena cela država. Ima i mesta koja uopšte nemaju epidemiologa, pa se to pokriva iz područnih instituta i zavoda za javno zdravlje. Međutim, ovde nije stvar ni u tome da li će epidemiolozi da pronalaze kontakte, to mogu da rade i lekari opšte prakse i edukovani studenti i volonteri. Epidemiolozi, pre svega, treba da organizuju rad, utvrđuju strategiju prilikom pojave zaraze u velikim kolektivima, školama, vrtićima... Stvar je u tome što to niko na svetu sada ne može da postigne ni uhvati jer su brojke enormne. Kontakte kod nas traže i domovi zdravlja, i zavodi, i instituti za javno zdravlje, ali nije isto uraditi 100, 200, 300 pa i 2.000 kontakata i njih 20.000 - istakao je Tiodorović i dodao:

- Nemojte biti sigurni da ste zdravi i da virus nije stigao do vas jer ste, recimo, mladi i nemate tegobe. Mladi su najveći prenosioci virusa. Zbog svega toga je vrlo važno da svi nose maske, drže distancu, peru ruke i da se redovno obavlja dezinfekcija.

On je objasnio i da upravo zato što je teško pohvatati hiljade i hiljade kontakata postoji skrining.

- To vam je u prostom prevodu prosejavanje, a znači da ispituješ jednu sredinu i u njoj pronalaziš novozaražene. Ideš ciljno, u školu ili radni kolektiv, ili možda redakciju, deo grada. Za to treba da imaš povod - da se povećava broj prvih pregleda ili da odatle pristižu u bolnice više nego iz ostalih krajeva. I baš zato su procene da ima mnogo više zaraženih, čak i do 10 puta, nego što su zvanične brojke - naglasio je Tiodorović.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)