DR KON POSAVETOVAO VERNIKE: Slavski kolač ne mora da se nosi u crkvu, a i pevanje nije neophodno

Novosti online

27. 10. 2020. u 18:49

ДР КОН ПОСАВЕТОВАО ВЕРНИКЕ: Славски колач не мора да се носи у цркву, а и певање није неопходно

Foto: Printskrin Kurir TV

SVAKO okupljanje, pa i ono tokom perioda verskih slava i praznika, predstavljaju povećan rizik za zaražavanje korona virusom.

Iz tog razloga je i patrijarh srpski Irinej u dosluhu sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i načelnikom Klinike za infektivne i zarazne bolesti docentom dr Goranom Stevanovićem pozvao vernike na poštovanje epidemioloških mera.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon svestan je i razume da se slava proslavlja u svim uslovima.

- Ovo je ipak posebna vanredna situacija, ipak je to pandemija i mogućnost prenošenja definituvno postoji. Treba o tome voditi računa, sam obred kanonizovanja može da se odradi u kući, nije neophodno da se kolač nosi u crkvu, to je moje mišljenje - posavetovao je Kon i naglasio da je važno da nema masovnog okupljanja i proslava uz previše pevanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kosovo je Srbija

27.10.2020. 22:13

Гледај своја посла, а да ли ће неко ићи у цркву да сече колач или не, није твоје да причаш. Тебе да питамо о томе нећемо сигурно.

Ljiljana

27.10.2020. 23:15

Moja slava je bila u aprilu. Lazareva subota. Napravila sam kolač,žito,zapalio muž sveću. Uradio sve što treba a nismo išli u crkvu. I bez gostiju. Tako će verovatno biti i 2021 godine. I zašto bi bilo drugačije. Važnija je glava od svega drugog.