DANAS ĆEMO IMATI NOVI NESLAVNI REKORD! Dr Kon otkriva do kada će rasti broj zaraženih

Novosti online

27. 10. 2020. u 09:14

ДАНАС ЋЕМО ИМАТИ НОВИ НЕСЛАВНИ РЕКОРД! Др Кон открива до када ће расти број заражених

Foto: Tanjug

DR Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji kaže da ona nije povoljna i da se dalje pogoršava.

Kon je rekao da rezultate od juče, kada je registrovan 341 novozaraženi, treba uzeti sa rezervom, jer je to onaj broj od nedelje koji je uvek niži.

- Vrlo brzo, već danas, ćemo imati novi rekord, neslavni, veći broj nego što je ikada do sada bio. Očekuje se taj porast da traje još ove nedelje i sledeće. Ako uspemo da ga usporimo, onda će i treće nedelje da ide taj porast, ali onda bi to bilo usporeno i dobro bi bilo što je ovako paradoksalno. Posle toga, nadam se da ćemo uspeti da zaravnimo krivu - izjavio je Kon za "Novo jutro" TV Pink.

Kon je rekao da će se zaravnjenja krive povećavati broj hospitalizovanih, da će se puniti bolnice.

- Imamo pred sobom krajnje ozbiljan period. To važi za celu Srbiju, ali je trenutno najozbiljnija situacija u Beogradu - naglasio je Kon.

Rekao je da je prosečan period inkubacije od pet do sedam dana, a da može da se produži i do 10.

- 98 odsto je u tih 10 dana, vrlo mali procenat je u 14 dana... Sve češće se daje taj period od 10 dana kao najduži, mada je dokazano da bude i duži, ali to je retko - kazao je Kon.

On je rekao da se povećava broj zaraženih i u školama, da je veći nego prethodne nedelje.

Kon je naglasio da će neke vrste restrikcija biti neophodne ukoliko se broj zaraženih bude povećavao.

Kako kaže, masku više ne zove maskom, već - BARIJEROM ZA VIRUS.

- Ako hoćemo da nas virus ne napada, stavljamo maske, ali svi, nema više pregovaranja oko toga - istakao je dr Kon.

Dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, rekao je da u UC dolazi do situacije da dolazi veliki broj pacijenata zbog svojih primarnih bolesti, a da među njima ima pacijenata za koje se ispostavi i da su kovid pozitivni.

- To je od početka tako, od marta meseca, sa tim da smo imali jedan period u junu, i jedan sada septembru i delu oktobra, kada je broj hospitalizovanih sa kovid pozitivnim posle PCR nalaza bio veoma mali - rekao je Ercegovac.

Kako kaže, velika je frekvencija pacijenata u Urgentnom centru.

- Mi smo u najvećim pikovima imali dnevno po pet, šest hospitalizovanih kovid pozitivnih, pa smo došli na jednog dnevno, do dva pozitivna - naveo je Ercegovac.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)