LEKARI UPOZORAVAJU: Reumatske bolesti češće kod žena, a evo i kako se razvijaju

"Doktor u kući" - I. Kovačić

10. 10. 2020. u 10:30

KAKO će reumatološke bolesti da se razvijaju: blago i sporo ili brzo i agresivno, lekari mogu da procene na osnovu ispitivanja specifičnih antitela u krvi.

ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Реуматске болести чешће код жена, а ево и како се развијају

Foto: Depositphotos

Ovo je naročito važno za žene, koje znatno češće obolevaju od bolesti lokomotornog sistema. Zahvaljujući ovim brzim analizama određuje se terapija, pomoću koje bez obzira na težinu oboljenja svaka reumatološka bolest može efikasno da se drži pod kontrolom, i da pacijenta oslobodi bolova.

Doktor Nikola Roganović kaže da su među ženama posebno učestali sistemski eritemski lupus, Sjogrenov sindrom, reumatoidni artritis, skleroderma, pa i artroze.

- Razlog za to svakako treba tražiti u ulozi ženskog polnog hormona - estrogena, kao i genetskim faktorima koji uzrokuju različitosti u imunskom sistemu među polovima - objašnjava dr Roganović.

Sistemski eritemski lupus je hronična, autoimuna bolest koja može da napadne različite organe, naročito kožu, zglobove, krv i bubrege. U slučaju Sjogrenovog sindroma javlja se suvoća oka i usta, a ova bolest je čak devet puta učestalija kod žena nego kod muškaraca.

Foto: Depositphotos

 

- Da li će tok bolesti da bude blag ili rapidan najčešće zavisi od stepena patološkog imunskog odgovora obolelog koji obično procenjujemo na osnovu nivoa određenih antitela u krvi - kaže dr Roganović.

Reumatoidni artirtis osim zglobova, takođe, može da zahvati kožu, unutrašnje organe i nervni sistem. Ovo oboljenje se javlja kod svakog stotog stanovnika na planeti, mnogo je učestalije među ženama, kojima se ova dijagnoza obično postavlja tokom četvrte i pete decenije života.

ARTROZE U ČETRDESETIM BEZ SIMPTOMA

DEGENERATIVNE promene zglobne hrskavice, odnosno artroze izuzetno su bolna stanja. S obzirom na moderan način života, artroze predstavljaju veliki socio-medicinski problem, naročito u razvijenim zemljama. Epidemiološka istraživanja pokazala su da se u visoko razvijenim zemljama sveta kod 50 odsto osoba starijih od 40 godina mogu dokazati artrotske promene na zglobovima, jer su u toj dobi pretežno klinički bez simptoma.

- Zahvaljujući dostupnosti kvalitetnih lekova, uključujući i nove generacije kao što su biološki lekovi i JAK inhibitori i najteži oblici bolesti mogu se veoma uspešno lečiti - kaže dr Roganović. - Izuzetak su samo teški oblici skleroderme koji su i dalje veliki terapijski izazov.

Skleroderma je sistemska bolest vezivnog tkiva koja se karakteriše degenerativnim i zapaljenskim promenama koje dovode do zatezanja, zadebljanja i fibroze kože i do oštećenja unutrašnjih organa, naročito srca, pluća, bubrega i gastrointestinalnog sistema.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri