MUŠKARCI OBRATITE PAŽNJU: Uvećanje grudi OBAVEZNO mora da se ispita

"Doktor u kući" - I. Kovačić

06. 09. 2020. u 09:30

UKOLIKO nisu bolne i ne izazivaju osećaj neprijatnosti, uvećane dojke kod muškaraca nisu ozbiljan zdravstveni problem.

МУШКАРЦИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Увећање груди ОБАВЕЗНО мора да се испита

Foto: Deposit

Ipak, profesor dr Đuro Macut, endokrinolog Kliničkog centra Srbije, preporučuje da se ispita šta je uzrok ovog poremećaja, kao i da li je došlo do uvećanja žlezdanog ili masnog tkiva.

Ginekomastija je, inače, uvećavanje žlezdanog tkiva u muškim dojkama kod dečaka ili odraslih muškaraca.

- Pritom, može da dođe do uvećanja jedne ili obe dojke - objašnjava profesor Macut. - Nije retkost da se ginekomastija zameni za lipomastiju, koja je češća pojava kod gojaznih muškaraca i predstavlja povećanje masnog tkiva u dojkama.

Uzroci koju mogu da dovedu do uvećanja žlezda muškog poprsja su brojni.

- Kod najvećeg broja pacijenata ginekomastija je uzrokovana promenama u odnosu testosterona i estrogena, ključnih polnih hormona kod muškaraca, odnosno žena - kaže naš sagovornik. - Kada kod jačeg pola dođe do povećanja nivoa estrogena, može da nastane ovaj poremećaj. Naročito je čest u pubertetu, ali se ovaj razvojni fenomen najčešće spontano povlači. Osim toga, ginekomastija može da nastane i usled povećane funkcije štitaste žlezde, hipogonadizma kao i tumora hipofize, testisa, nadbubrežnih žlezda, ali i u slučaju ciroze jetre ili bubrežne slabosti.

Foto: Deposit

Iako je ginekomastija dosta redak poremećaj, činjenica je da do njega mogu da dovedu i lekovi koji se masovno koriste.

- Na prvom mestu to su antiandrogeni, lekovi koji se propisuju u lečenju bolesti prostate - kaže profesor Macut. - Na listi izazivača ovog poremećaja nalazi se i upotreba androgena i anabolika u medicinske svrhe ili njihove zloupotrebe u sportu, neki psihijatrijski, kardioloških, gastroenterološki medikamenti i pojedini antibiotici. Takođe, do ginekomastije može da dovede i zloupotreba alkohola i narkotika.

Profesor Macut kaže da se, i kada se dokaže uzrok nastanka ginekomastije, mora pristupiti njegovom lečenju ili prekinuti uzimanje leka ili sredstva koje je dovelo do ovog problema:

- Ukoliko ne dođe do povlačenja ginekomastije ili se ona ne poboljša usled preduzetih mera lečenja osnovnog uzroka ili prekidom dalje terapije, pacijent se u slučaju bolne osetljivosti ili znatnog uvećanja dojki upućuje hirurgu. Operativno uklanjanje žlezdanog tkiva dovodi do trajnog rešenja problema.

PLASTIČNI I ENDOKRINI HIRURG

KADA je operacija grudi kod muškaraca neophodna, pomoć treba potražiti kod hirurga plastičara ili specijaliste endokrine hirurgije.

Hirurško lečenje uvećanja žlezdanog tkiva dojki kod muškaraca izvodi se u opštoj anesteziji, pre čega se rade analize - najčešće su to labaratorijske analize i internistički pregled uz EKG. Takođe, kod ginekomastije je obavezan ultrazvuk ili mamogram, kao i analiza hormona - posebno polnih. U suštini se primenjuju tri hirurška pristupa, u zavisnosti od toga koliko je žlezna uvećana i koliko ima viška masnog tkiva - kroz mali rez na ivici areole; zatim metodom lipoaspiracije: uklanjanjem masti i delova žlezde vakuum-aspiracijom; a kad je muška dojka velika, primenjuju se hirurške metode slične onima za smanjenje ženskih grudi, uz modifikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu