POTPREDSEDNICA VLADE: Mihajlović u UN o rodnoj ravnopravnosti

Tanjug

01. 10. 2020. u 21:45

POTPREDSEDNICA Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, predstavlja Srbiju na on lajn sastanku o rodnoj ravnopravnosti u okviru 75. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ: Михајловић у УН о родној равноправности

Foto: Tanjug

Mihajlovićeva je, predstavljajući rezultate Srbije i Koordinacionog tela, istakla da se u vreme epidemije korona virusa svi suočavamo sa izazovima, a da je Srbija u prethodnih nekoliko godina postigla značajne rezultate u rodnoj ravnopravnosti.

"Unapredili smo zakonodavni okvir, radimo na jačanju mehanizama za rodnu ravnopravnost na svim nivoima. Jedna smo od retkih zemalja koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje i po tome smo prepoznati u svetu kao primer dobre prakse", istakla je Mihajlovićeva.

Takođe, navela je, prva smo zemlja van EU koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, koji nam pomaže u daljem kreiranju javnih politika.

"Napredak od 3,4 poena između dva izveštaja govori da smo na dobrom putu, jer imamo političku volju da položaj žena poboljšamo", rekla je ona.

Potpredsednica Vlade ukazala je i da se Srbija, kao i ostale zemlje sveta, suočava sa nasiljem prema ženama i devojčicama i da je u poslednjih 10 godina više od 300 žena izgubilo život u partnerskom i porodičnom nasilju.

"Sve dok ijedna žena trpi nasilje, nismo postigli konačni cilj, a to je nulta tolerancija na nasilje. Pored toga, u narednom periodu posvetićemo posebnu pažnju promociji kulture nenasilja, borbi protiv rodnih stereotipa i striktnoj primeni rodnih principa u svim javnim politikama. U tom procesu, kao i do sada, Ujedinjene nacije ostaju naš snažan partner", zaključila je Mihajlovićeva.

Onlajn sastanak u Njujorku održava se povodom 25. godišnjice Četvrte svetske konferencije o ženama.

Na njemu, između ostalog, učestvuju i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron i mnogi drugi visoki zvaničnici svih zemalja sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca