PATRIJARH IRINEJ: Da nije bilo Rusa, gradili bismo Hram još 100 godina

Tanjug

30. 09. 2020. u 16:28

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Да није било Руса, градили бисмо Храм још 100 година

Foto: Novosti arhiva

DO KRAJA oktobra trebalo bi da budu gotovi svi radovi na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save, a patrijarh Irinej je tim povodom istakao velike zasluge Rusa, ocenjujući da bez njih taj posao ne bi 100 godina bio završen.

Patrijarh Irinej je za televiziju "Hram" rekao da će Hram Svetog Save biti čudo arhitekture i građevinarstva i budući duhovni i kulturni centar Beograda.

"Mislim da će ovo biti naš, ali i ponos čitavog hrišćanskog sveta, pogotovu kada budu postavljeni mozaici rađeni po stilu vizantijske umetnosti. Naravno, tu naša braća Rusi imaju velike zasluge jer da nisu oni prihvatili ovaj posao, mi ga ne bi završili za 100 godina“, naglasio je patrijarh Irinej, preneo je Sputnjik.

Foto: P. Milošević

On je izrazio nadu da će hram na Vračaru biti završen u predviđenom roku, napominjući da je reč o jednom vrlo velikom objektu, ne samo za naše, već i svetske prilike.

"Da dočekamo taj veliki dan da Hram bude i osvećen", rekao je patrijarh Irinej, dodajući da će Hram imati veliki uticaj na duhovna kretanja našeg vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sandra

30.09.2020. 19:20

Hvala Rusima za veliku novčanu pomoć ali još više hvala ruskim stručnjacima bez kojih ne bi bilo tako prelepo oslikavanje freski niti izvođenja komplikovanih građevinskih radova . A što se države Srbije tiče sredstva koja je poklonila za izgradnju Hrama bila su veoma skromna i sve je bilo preče od finansiranja tog divnog pravoslavnog zdanja.

Hrizostom

02.10.2020. 23:48

Samo mali primjer gdje je Srbija bila a i gdje je sada u odnosu na svijet. Kad je Milos "veliki" isao da se pokloni sultanu ponio je poklone u vrijednosti 100.000 hiljada dukata sto je osiromasilo Srbiju. A kad je umro veliki vezir Mehmed Pasa Sokolovic (srpskog porijekla) ostavio je zaostavstinu u vrijednosti od 420.000.000 miliona dukata.