KAKO DANAS IZGLEDA "KONOV KOEFICIJENT"? Jedna brojka posebno zabrinjava

Novosti onlajn

27. 09. 2020. u 23:58

КАКО ДАНАС ИЗГЛЕДА КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ? Једна бројка посебно забрињава

Predrag Kon / Foto Tanjug

POSLEDNJI korona presek ne pokazuje značajne promene kada je reč o broju novih potvrđenih slučajeva, ali ako izračunamo "Konov koeficijent", odnosno, broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih u razmaku od 24 sata situacija nije nimalo bezazlena.

U protekla 24 sata u Srbiji je na virus korona testirano 3.138 osoba, dok je registrovano 72 novozaraženih, te u ovom slučaju "Konov koeficijent" iznosi 2,29.

Ako podatke uporedimo sa jučerašnjim danom kad je na korona virus testirano 5.513 osoba, registrovano 74 novozaraženih, a "Konov koeficijent" je iznosio 1,34 uočavamo da se situacija pogoršala.

Ono što je očigledno je da danas imamo 2.000 manje testiranih osoba, dok je broj novih potvrđenih slučajeva gotovo isti, što označava da je epidemiološka slika nešto lošija.

Koliko je važan "Konov koeficijent"

Pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao "da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ovaj brojka padne ispod pet odsto".

A da bi situacija bila iole stabilnija potrebna je još manja vrednost.

Foto: G. Šljivić

- Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje - rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

O odnosu broja novozaraženih i testiranih u razmaku od 24 sata govorio je svojevremeno i objašnjavao njegovu važnost upravo epidemiolog dr Predrag Kon, te je zbog toga u narodu i prozvan "Konov koeficijent".

Sutra zaseda Krizni štab

Krizni štab za borbu protiv korona virusa zaseda sutra ujutru u 8.30.

Na sastanku će se se, prema našim saznanjima, ocenjivati trenutna epidemiološka situacija, a meriće se i efekti preduzetih mera za ljude koji su se vratili u zemlju.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mrgud Strašni

28.09.2020. 06:48

Potrebno je uvesti strožije mere ponašanja za čije nepoštovanje se mora uvesti i strožije i odlučno kažnjavanje svih bez razlike ako se ne ponašaju po određenim propisima.... Sve dok je virus prisutan, moramo biti savesni i odgovorni na najvišem nivou... Koliko se da primetiti po ulici javnom prevozu, na raznim mestima, većina se previše opustila i ne poštuju nikakva pravila kao da ne shvataju da time ugrožavaju i sebe i sve oko sebe. To neodgovorno ponašanje mora strogo da se sankcioniše...... ODGOVORNI GRAĐANIN