PODIŽU SE DEJSTVOM ELEKTRIČNOG POLJA I LEBDE : Elektroinženjer Milan Stevančević o mehanizmu širenja kovida

Boris Subašić

27. 09. 2020. u 15:00

SVI načini širenja virusa korona još su nepoznanica za naučnike. Najveća je zagonetka kako dolazi do masovnog zaražavanja ljudi u pojedinim oblastima, iako ne može jasno da se poveže sa ličnim kontaktima.

ПОДИЖУ СЕ ДЕЈСТВОМ ЕЛЕКТРИЧНОГ ПОЉА И ЛЕБДЕ : Електроинжењер Милан Стеванчевић о механизму ширења ковида

Inženjer Stevančević objašnjava"elektromagnetnu teoriju" / Foto R. Radetić

Srpski elektroinženjer Milan Stevančević, svetski priznati pronalazač, stvorio je hipotezu o "elektromagnetnom zaražavanju" iz oblaka virusa.

- Svi znaju za sezonske virusne infekcije, jer su one očigledne, ali ne znaju objašnjenje ove pojave - kaže Stevančević. - U svetu u kome živimo postoje samo dve prirodne nematerijalne makroskopske sile, elektromagnetna i gravitaciona, koje odlučujuće utiču na sve prirodne pojave, pa i na aktivnost virusa koji su veoma lagani i mogu da lebde u atmosferi. Ukoliko poznajemo elektromagnetni mehanizam nastajanja i kretanja ovog oblaka, možemo da predvidimo i mesto gde će se zaustaviti i spustiti svoj "tovar". Primenom preventivnih mera na tom prostoru stepen zaražavanja može se bitno smanjiti.

Rezultati istraživanja više poznatih laboratorija dokazali su da oblak virusa može dugo da lebdi na otvorenom prostoru, pa se u nekim zemljama kao preventiva primenjuje nošenje maski i na otvorenom. Neke pak smatraju da je to beskorisno, jer je za naučnike nepredvidljivo kako, gde i zašto nastaju i kako se kreću zarazni oblaci. Na širenje virusnih infekcija u atmosferi utiču temperatura, vlažnost, vetar i oblačnost, ali sagovornik "Novosti" naglašava da su te pojave samo posledice delovanja elektromagnetne i gravitacione sile.

- Elektromagnetno zaražavanje započinje virusima koji lebde, a nastavlja se fizički, zaražavanjem sa čoveka na čoveka - kaže Stevančević. - Da bismo razumeli pojavu lebdećih virusa moramo da poznajemo mehanizam stvaranja zaraznih oblaka, u kome presudnu ulogu ima Sunce. Ono emituje jone hemijskih elemenata i subatomske čestice koje stižu do Zemlje u mlazu koji se naziva Sunčev vetar i utiče na sve pojave u atmosferi.

Jedan deo protonskih čestica se ne vezuje u oblacima već prodire ka tlu i ukoliko naiđe na kapljicu koja nosi virus, jonizuje je, pojašnjava Stevančević. Ona tada ne pada na tlo već počinje da lebdi. Ukoliko su potencijal i brzina protonskih čestica veliki, tada se i virusi koji se nalaze na tlu dejstvom sile električnog polja Zemlje podižu i lebde. Kada vetar ponese te virusne oblake, dešava se istovremeno masovno elektromagnetno zaražavanje.

OPASNOST JE MOGUĆE PREDVIDETI

PRATEĆI podatke o broju zaraženih, inženjer Milan Stevančević je utvrdio pravilnost da se posledice elektromagnetnog zaražavanja javljaju u periodu od 5. do 14. dana, u zavisnosti od imuniteta zaraženih.

- Posle perioda elektromagnetnog zaražavanja, počinje period sekundarnog fizičkog zaražavanja gde se virus prenosi sa čoveka na čoveka. Zato preventivne mere zaštite treba preduzeti u danu elektromagnetnog zaražavanja. Poznavanjem vremenskih sezonskih parametara i prirodnih sila on se može prognozirati.

Ova hipoteza objašnjava pojavu zašto medicinski stručnjaci u nekim slučajevima ne mogu da pronađu nultog zaraženog, jer rezultati testova pokazuju da su svi pacijenti istovremeno zaraženi.

- Životni vek virusa koji lebde zavisi od sezonskih parametara, odnosno od snage UV zračenja, temperature i vlažnosti vazduha. Snaga UV zračenja određuje stepen aktivnosti virusa, pa što je ona veća, to je aktivnost virusa slabija i obratno - kaže naš sagovornik.

Ultraljubičasto zračenje nije konstantno već zavisi od aktivnosti Sunca, koja je trenutno izuzetno mala, što objašnjava ekstremnu aktivnost virusa kovid 19.

- Kada je fluks UV zračenja veći od 25 jedinica, ono postaje faktor rizika po zdravlje ljudi, a sve do te vrednosti je korisno i neophodno ljudskom organizmu u cilju stvaranja vitamina D i imuniteta - kaže Stevančević. - Nevolja je što satelitska merenja pokazuju da je fluks UV zračenja u 2019. i 2020. dostigao istorijski minimum od 4,5 jedinica, što nije dovoljno da ubije viruse. Čim fluks UV zračenja padne ispod 10 jedinica, respiratorne infekcije se mogu javiti u svakom godišnjem dobu. To je odgovor zašto kovid 19 nema sezonski karakter.

Zbog svoje male mase virusi su veoma osetljivi na UV zrake, čija ih i najmanja doza ubija, ali kada se nalaze u kapljicama oni su zaštićeni, jer voda ne dozvoljava prodor zračenja. Virus bez kapljice ne može da opstane u vazduhu. Stevančević je upoređujući satelitske podatke i statistiku Instituta "Batut" utvrdio da Srbija u aprilu nije imala nijedan dan elektromagnetnog zaražavanja, već da se virus širio samo u ličnom kontaktu.

- Broj dana elektromagnetnog zaražavanja određuje aktivnost virusa - objašnjava Stevančević. - Tako je aktivnost virusa u Srbiji u aprilu bila mnogostruko slabija nego u julu. U drugoj polovini juna u Srbiji počinje trodnevno elektromagnetno zaražavanje, što je kao posledicu imalo nagli porast broja zaraženih. U julu je bilo tri dana snažnog elektromagnetnog zaražavanja. Veliki porast broja novozaraženih je pokazao da je moguće izraditi prognozu dana elektromagnetnog zaražavanja, odnosno, prognozu porasta broja zaraženih posle pet ili šest dana. Najavljena jaka oblačnost tokom ovog vikenda faktor je rizika za povećanje broja novozaraženih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri