RUSI TESTIRAJU: Uskoro druga ruska vakcina protiv korone

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

23. 09. 2020. u 09:42

Ministarstvo zdravlja Rusije odobrilo je početak testiranja i treće domaće vakcine protiv virusa korona.

РУСИ ТЕСТИРАЈУ: Ускоро друга руска вакцина против короне

Foto Gov.ru

Više od 3.000 dobrovoljaca učestvovaće u testiranju trećeg tipa cepiva, koje je napravio Federalni naučnoistraživački centar imunobioloških preparata "Mihail Čumakov" Ruske akademije nauka.

Vakcine instituta osnovanog 1955. godine, gde radi više od 500 ljudi raznih specijalnosti, korišćene su ne samo u Rusiji već i Evropi, SAD, Aziji i Africi.

Klinička ispitivanja tog cepiva će biti sprovedena u Sankt Peterburgu, Kirovu i Novosibirsku. Poštovaće se svi kriterijumi SZO, a kako kaže direktor centra koji je proizveo vakcinu dopisni član Ruske akademije nauka Ajdar Išmuhametov ova etapa istraživanja će biti završena u novembru. Posle vakcinacije svi dobrovoljci će biti 16 dana u izolaciji u bolnici pod lekarskom kontrolom.

Prva ruska vakcina, koju je proizveo Centar "Nikolaj Gamaleja" u Moskvi, registrovana je u avgustu. Ministarstvo zdravlja Rusije počelo je proceduru registracije vakcine koju je napravio Centar "Vektor" iz Novosibirska. Planira se da ta vakcina bude registrovana do 15. oktobra. Potom počinje ispitivanje na dobrovoljcima starijim od 60 godina koji imaju hronične bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)