ĐACI LEČE LUTKE A NE PACIJENTE: Učenici srednjih stručnih škola uskraćeni za praktičnu nastavu

B. Borisavljević

19. 09. 2020. u 13:05

ЂАЦИ ЛЕЧЕ ЛУТКЕ А НЕ ПАЦИЈЕНТЕ: Ученици средњих стручних школа ускраћени за практичну наставу

Foto: P. Mitić

UMESTO u bolnicama, restoranima, frizerskim salonima, radionicama, IT kompanijama, učenici srednjih stručnih škola će, zbog epidemije virusa korona, praktičnu nastavu imati u školi.

Iako su kabineti dobro opremljeni, realno radno okruženje i neposredni kontakt sa pacijentima i klijentima ne mogu zameniti ni najmodernija nastavna sredstva. Ako epidemija potraje, izvesno je da će srednjoškolci ostati uskraćeni za deo praktičnih lekcija.

GODIŠNjE 1.000 EVRA

ZA školovanje jednog učenika u srednjoj stručnoj školi država izdvaja oko 1.000 evra godišnje - kaže Antić. - Taj novac će biti bespotrebno utrošen ako deca ne budu imala praktičnu nastavu, koja im je najbitnija.

Iako restorani, hoteli i agencije rade, doduše smanjenim kapacitetom i s kraćim radnim vremenom, đaci Ugostiteljsko-turističke škole u Novom Beogradu neće ići na praktičnu nastavu u ove objekte. Kako ističe Dragutin Miličić, direktor ove škole, razlog za ovu odluku je zaštita bezbednosti učenika i sprečavanje širenja infekcije. Spremanje obroka i serviranje đaci će učiti u školskim kabinetima.

Prema rečima Predraga Jovanovića, direktora Medicinske škole "Beograd", praktični deo je najbitniji segment nastave za učenike srednjih stručnih škola. On ističe da će đaci ostati delimično uskraćeni za praksu, ali da se profesori trude da, koristeći savremene obrazovne metode, minimiziraju gubitak.

- Imamo opremljene kabinete, gde učenici mogu da vežbaju na lutkama, ali to svakako ne može da zameni ordinaciju i rad za pacijentima - kaže Jovanović. - Profesori daju sve od sebe da im što bolje objasne i približe određenu nastavnu jedinicu, kako bi što lakše savladali gradivo. Učenici imaju praktičnu nastavu u grupama, uz poštovanje fizičke distance i propisana četiri metra kvadratna prostora po učeniku.

Iz Foruma srednjih stručnih škola apeluju na nadležne da nađu modus kako bi praktična nastava bila adekvatno odrađena, jer je to najbitniji segment školovanja budućih medicinskih sestara, frizera, kuvara, konobara...

- Da bi bili obučeni za buduće zanimanje, oni moraju imati kvalitetnu praktičnu nastavu - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda. - To će, ako se ne dogodi, biti pogubno posebno za treću i četvrtu godinu, za koje je učenje kroz praksu u realnom radnom okruženju od presudnog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

petar

19.09.2020. 14:56

Strucna praksa zanata i usluga i skole zaduzene za obrazovanje vec petnaest godina ne predaju paznju strucnoj praksi u privredi a kada bi se ocenjivalo za sve osnovne elemente u strucnoj praksi ravna nula i poklapa se sa minimalnim ostankom u struci jer je izbor zanatski skola samo levak za dalje skolovanje.