KRASILI SU GA ČAST I POŠTENJE, BRANIO JE OTADŽBINU TOKOM NATO AGRESIJE: : Komemoracija generalu Dragoljubu Ojdaniću

M. M.

11. 09. 2020. u 09:50

KAD čovek napušta životnu scenu, na oproštaju se, kaže naš narod, vidi kakav je i koliko je vredeo za života.

КРАСИЛИ СУ ГА ЧАСТ И ПОШТЕЊЕ, БРАНИО ЈЕ ОТАЏБИНУ ТОКОМ НАТО АГРЕСИЈЕ: : Koмеморација генералу Драгољубу Ојданићу

Foto I. Marinković

Komemoracija generalu Dragoljubu Ojdaniću, juče, u Domu garde na Topčideru, u Beogradu, najrečitiji je odgovor: U najtežim trenucima za otadžbinu, tokom agresije NATO na SRJ, upisao se među vredne večnog sećanja. U tim, odsudnim danima, kada su ispisivane stranice o herojstvu naroda i njegove armije, bio je načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, koja se suprotstavila najmoćnijoj sili sveta.

Tako su ga, u sećanjima, uz najlepše reči zahvalnosti ispratili predstavnici Ministarstva odbrane, generali koji su prethodili i koji su ga nasledili na odgovornoj dužnosti. Njegovi klasići iz Vojne akademije, zavičajci sa rodnog Zlatibora odakle ovaj, kako su kazali, vitez vojevanja i životnog vladanja, potiče.

- Generala Ojdanića, koji se našao na čelu tadašnje vojske, u najtežim okolnostima za otadžbinu, krasili su čast i poštenje, onako kao što krase svakog čoveka od reči - kazao je pukovnik Duško Šljivančanin, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane. - Bio je strog ali pravičan, čitav svoj radni vek, oficirsko znanje i veštinu stratega, dao je vojsci. I, uzdignute glave je, uprkos svim nepravdama, istrajao do poslednjeg dana i daha života.

Sećanje na generala Ojdanića, tokom komemoracije, pratili su slajdovi na video-bimu. Njegov život od pitomačkih dana, komandovanja užičkim korpusom, vreme kada je bio ministar odbrane i - tek sekvence iz njegovog porodičnog života u rodnom selu Ravni, kod Užica.

- Malo ko bi u takvim, ratnim okolnostima na sebe preuzeo dužnost načelnika Generalštaba - obratio se okupljenima u ime porodice, general Radovan Tomanović. - On je tu dužnost prihvatio i viteški komandovao. Završio je kao svi usamljeni heroji, rasejano žito legendarnih oficira, simbola jednog vremena.

O generalu je govorio i njegov kolega i klasić, pilot Ljubomir Bajić.

Foto I. Marinković

- Sećam ga se, kad je došao u klasu, stasit kao bor sa njegovog Zlatibora - kazao je Bajić. - Ali, toplina koju je među nas unosio, bila je toplina zavičaja svakog od nas.

Prisutnima se obratio i general Branko Krga:

- Ojdanić je u krugu velikana u istoriji ratovanja naše zemlje - poručio je.

Komemorativnom skupu Ojdaniću u Domu garde na Topčideru, u Beogradu, prisustvovali su državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Živković, brojni saborci generala, ali i poštovaoci i nekadašnji vojnici, komandanti Vojske Republike Srpske, kao i Nikola Šainović, predsednik Vlade Srbije tokom NATO agresije. Najavljeno je da će komemoracija biti održana i u Užicu u subotu, a biće sahranjen u nedelju u 13.00 u rodnom selu Ravne.

Foto I. Marinković

DOBROVOLjNO OTIŠAO U HAG

GENERAL Ojdanić je, posle četiri decenije službe u Vojsci, ražalovan dvehiljadite. Dve godine kasnije, prosleđen je u Hag po optužnici za udruženi zločinački poduhvat. On je dobrovoljno pristao na taj put. Presuđeno mu je 15 godina zatvora za "deportaciju i druge nečovečne postupke prema kosovskim Albancima tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine". Odslužio je 11 godina u kazamatu.

Foto I. Marinković

Foto I. Marinković

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati