KO IMA MAČKU NE MOŽE DA OBOLI OD KORONE? Dr Ana Gligić o važnom istraživanju, vakcini i drugom talasu

Novosti online

09. 09. 2020. u 20:24

КО ИМА МАЧКУ НЕ МОЖЕ ДА ОБОЛИ ОД КОРОНЕ? Др Ана Глигић о важном истраживању, вакцини и другом таласу

Foto: Printskrin Youtube Prva

DR Ana Gligić se vodi parolom - sve dok nije naučno dokazano, za nju ne postoji. I kako kaže, ne odgovara uopšte na pitanja za teme koji nisu naučno dokazane. Razgovarali smo sa njom o prognozama za predstojeći pik, sadržaju vakcine i životinjama-prenosnicima korone...

- Još smo u prvom talasu korona virusa, ono što nam predstoji su povremeni pad i porast slučajeva. Biće više pikova, ali drugog talasa neće biti - kaže dr Gligić.

- Dugo će korona virus biti među nama i povremeno će nam davati probleme. Strahuje se od jesenjeg susreta gripa i korone jer oba virusa imaju afinitet za respiratorne – disajne puteve, pa bi pri istovremenoj infekciji, iste osobe sa oba virusa prognoza bila loša.

Što se tiče pojave sledećeg, drugog  talasa korone, mislim da ga neće biti, što sam već ranije izjavila, zato što sam znala da će ovaj prvi  talas trajati dugo.  Do drugog talasa doći će onda, kada duže vreme zaustavimo javljanje korone među ljudima, pa se ona ponovno pojavi u obliku grupnih oboljenja u epidemijskoj formi ili u pandemiji - to će biti drugi talas. To je zbog toga što se virusi poreklom od određenih divljih životinja i jedinog letećeg sisara (slepog miša) teško izučavaju, a još teže iskorenjuju.

Dr Gligić smatra da je razlog različite kliničke slike kod ljudi, različiti sojevi virusa tj. da sve zavisi koji je bio prvobitni prenosilac, koja vrsta životinje. Istraživanja koja to ispituju traju godinama, to je dugi proces koji traje dve, tri, četiri godine. Za dve godine, sve će detaljnije znati o ovom virusu, navodi ona.

- Ja sam očekivala da će se dobiti projekti koji bi istražili sve što nas okružuje. Treba da ispitamo sve te različite sojeve korone, šta su, i šta mogu kod ljudi da izazovu.  Ali to je dug proces koji traje godinama, i radi se po projektu. Ja sam vodila četiri međunarodna projekta sa laboratorijom iz Atlante, Američkom armijom i sa Korejom i ispitivali smo razne viruse. Mi smo dokazali da mišija groznica ima četiri soja a sve zavisi sa koje vrste miša je prešla na čoveka. Na primer, ako je sa poljskog miša - smrtnost čoveka je 16 odsto, a ako je sa pacova onda 1 odsto. To su razlike u kliničkoj slici, jer zavisi sa kog domaćina u prirodi je korona prešla. Sa slepog miša je prešlo na domaće životinje... čak se uništila cela jedna farma ćurki jer ih je korona napala.

Pojavili su se interesantni članci na temu mačaka koje nose korona virus. Naime, zanimljivo je to što su mačke, kako kaže, možda imune na korona virus. Ovakve studije su jako teške za istraživanje, a još teže za dokazivanje.

- Kada bismo imali neki projekat, da mi ispitamo sve te životinje sa kojima dolazimo u kontakt, i da vidimo koje vrste one korone nose i šta mogu da urade čoveku.... To će sve svakako saznati za godinu do dve.  Ima članaka koji govore da nema nijednog obolelog čoveka koji drži u stanu domaću mačku. Niko nije oboleo ko ima mačke! Znači mačija korona je dala imunitet čak i prema ovom soju korona virusa koji sada cirkuliše... Znači to treba istražiti, dokazati.

Rusi su proizveli prvu vakcinu, koja je dobila zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravlja Rusije, lek u EU može biti registrovan tek nakon opsežnih kliničkih ispitivanja.

- Za vakcinu porotiv korone , izabrani su oni koji ne mogu provereno čoveku da naštete. I onda su na njih dodali samo ono parčence korone koje utiče na imuni sistem čoveka da proizvodi antitela. Sve se to na  papiru izračuna i tačno se vidi šta vakcina daje. Takođe, vakcina se mora nečim razrediti, to može biti fiziološki rastvor sa dodatkom telećeg seruma. E sada, čovek može biti alergičan na taj sastojak koji se dodaje... I može dobiti temperaturu kao reakciju - ali ne koronu. Ali, vakcina se mora nečim razrediti - zaključuje dr Gligić.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ozi

10.09.2020. 01:47

Dr . Gligic je napomenula slepe miševe jedna vrsta koja živi u tropskim krajevima je poput ( flying fox ) tj leteća lisica koje nose Hendra virus .Australija je uspešno razvila vakcinu protiv te zaraze inače smrtonosne interesantno da ova vrsta slepih miševa je pod zaštitom države danas . Oni su veoma vazni za eco sistem pošto se isključivo hrane voćem i time raznose semenke . Dokle vakcina protiv Hendra virusa nije pronadjena kaka tih tropskih miševa je zarazila konje koji su pasli travu a konji su time zarazu preneli na ljude bilo je smrtnih slučajeva .

Bocko

10.09.2020. 06:01

Baka se svrstava uz Nestorovića. Sigurno će otvoriti biznis mačkama pa lobira. Skoro se raspravljalo o prenosiocima korone među životinjama. Mačke su označene kao naj rizičnije. Volim sve životinje...