KUĆNA IZOLACIJA ZA ONE KOJI DOLAZE U SRBIJU! Tiodorović: Povratak turista nosi veliki rizik

Novosti onlajn

07. 09. 2020. u 08:27

КУЋНА ИЗОЛАЦИЈА ЗА ОНЕ КОЈИ ДОЛАЗЕ У СРБИЈУ! Тиодоровић: Повратак туриста носи велики ризик

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

EPIDEMIOLOG Branislav Tiodorović izjavio je da povratak u Srbiju 25.000 turista sa letovanja iz inostranstva može uticati na povećanje broja zaraženih u toku septembra, da početak školske godine sa sobom može doneti određene rizike kad je zaražavanje u pitanju ali i da je broj obolelih od korone direktno vezan za nepoštovanje mera.

- Svako ko dolazi u Srbiju treba da bude svestan da se sobom nosi rizik, te bi bilo dobro da se nađe u nekoj vrsti kućne izolacije. Bilo da je u pitanju povratak sa letovanja ili dolazak iz jednog mesta u drugo, svi bi trebalo da imamo tu naviku da pazimo kako na sebe tako i na druge - rekao je za Tiodorović, koji je član Kriznog štaba za borbu protiv korone.

On je naveo da je važno da studenti, koji dolaze sa onih teritorija gde je epidemiološka situacija lošija u odnosu na Srbiju, poštuju mere i budu na oprezu.

- To se svakako ne odnosi samo na one koji dolaze, već na celokupno stanovništvo, jer je primenjivanje i poštovanje mera od izuzetnog značaja za suzbijanje virusa - istakao je Tiodorović.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

EvGenije

07.09.2020. 10:46

U Srbiji nekom reći da bi bilo dobro da nešto uradi je ludilo, pogotovo ako se to kosi sa njegovim komoditetom. Srbi paze samo na svoju dobrobit i tek ponekad na dobrobit članova svoje porodice, a o dobrobiti drugih i ne razmišljaju. Zato, ako su turisti povratnici epidemiološki problem, odredite im karantin. Preporukama nećete postići ništa.

Nemanja

07.09.2020. 11:18

Ne ukidajte ljudima pravo na slobodu kretanja.Mi nismo robovi.Naravno treba drzati distancu,u zatvorenom nositi masku,smanjiti drustvene kontakte,ali opet zatvarati ljude,to je suludo.

miloš

07.09.2020. 14:08

@Nemanja - Dragi Nemanja suludo je ići u HR i CG na more kad je tamo epidemija. To je nenormalno. Normalno je da neko ko dolazi iz rizičnih područja, ostane kod kuće i sačeka bar nedelju dana da vidi jel izbegao zaražavanje. To nije suludo. Suludo ja da neko do je doputovao, odmah istrči iz kuće u kafić da podeli svoje doživljaje sa mora sa društvom i pritom ih zarazi ako je on zaražen. Da ne spominjem da je suludo uopšte iće u rizična područja da bi se okuplai u moru. To Nemanja nije ropstvo nego društvena odgovornost koju većina naroda nema.

EvGenije

07.09.2020. 15:13

@Nemanja - Nemanja, skokni malo do Zaira, tamo je upravo epidemija ebole pa je safari u pola cene. Ili skokni malo do Kine, tamo se pojavila kuga pa te jedva čekaju. Srbi se izmislili novu granu turizma - ekstremno letovanje. Šta je sledeće, niz Nijagaru u buretu, skok iz aviona bez padobrana, šta? Eh, ti mravi u...

GaPr

07.09.2020. 13:07

Sada ste stvarno presli svaku meru i granicu! Niti cu u izolaciju niti bilo gde drugo, ne igrajte se vise nabedjeni "doktori". Sram vas bilo!

Zaboravljeno koferče

07.09.2020. 13:42

Dragi doktore, sve što ste rekli je 100% tačno i ima smisla ali mentalitet ovog naroda mu ne dozvoljava da sluša preporuke već samo naredbe. Ja sam ubeđen da 99,9% onih koji dolaze sa brčkanja neće provesti ni minut u samoizolaciji, niti će decu ostaviti kući da pohađaju nastavu onlajn. Čak šta više, nasmejaće se preporuci i reći da su oni slobodni... Za druge ih nije apsolutno briga, samo ih interesujuju oni sami. Njih čak ne interesuje ni zdravlje starijih ukućana, jer se korona dešava drugima a ne njima. Njih interesuje samo sopstvena dobrobit i uživanje. Sve ostalo im je nebitno. A da su kojim slučajem na moru pokupili koronu, pa zapomogali bi iz sveg glasa, državo pomagaj! Uopšte u svojim glavama ne bi oni sami bili krivi već neko drugi. Donesite obavezu samoizolacije za one koji dolaze iz rizičnih područja i gotovo. Ako su imali vremena da čekaju na pcr test da bi otišli da se brčkaju, vremena da se brčakaju, pa nek nađu i vreme za samoizolaciju. Pa i ja imam kuću na primorju, pa nisam otišao ove godine da je obiđem i provedem odmor na moru, već sam bio na našoj planini i ništa mi nije falilo. Nije fensi ali pandemija je, ljudi umiru...

Dana Bilo U Sapcu

07.09.2020. 22:06

Danas prolazim pored baste kafica a u kaficu za sankom cujem decka kako pruca da je nocas stigao iz italije.... e toliko o merama.