NEĆE SE TOLERISATI NEPOŠTOVANJE MERA: Već smenjena tri direktora škola, kazne čekaju i đake

I. M. - Lj. B.

05. 09. 2020. u 08:05

NEĆEMO tolerisati ni najmanje kršenje mera. Nema opuštanja. Učenici treba da budu odgovorni, nastavnici još više, a direktori najviše, jer je na njima najveća odgovornost.

НЕЋЕ СЕ ТОЛЕРИСАТИ НЕПОШТОВАЊЕ МЕРА: Већ смењена три директора школа, казне чекају и ђаке

Foto: N. Skenderija

Za prva tri dana nastave već sam smenio tri direktora, u Beogradu, Pančevu i Nišu. Posredno, njihova smena ima veze sa nepoštovanjem mera, ali nije samo to bio razlog.

Ovako je ministar prosvete Mladen Šarčević prokomentarisao navode da srednjoškolci ne nose maske i da to predstavlja veliki rizik od zaraze. Ministar je rekao da i on sam svakodnevno dobija snimke na kojima se vide đaci, pa i nastavnici bez maski, i upozorava da će reagovati na svaki takav slučaj. On ističe da su juče održani sastanci aktiva direktora škola u mnogim školskim upravama, a u ostalima će se održati u ponedeljak, kada kreće i pojačani nadzor prosvetne inspekcije.

- Prosveta je veliki sistem i ako bi se jedan odsto nastavnika opustio i kršio mere, to bi bilo 1.300 nastavnika. Ako bi to činilo jedan odsto učenika, imali bismo 8.500 nedisciplinovanih, što je ogroman epidemiološki rizik. Koristiću sve zakonske mogućnosti da to ne dozvolim. Ne želim da zbog neodgovorne manjine senka padne na ogromnu većinu koja savesno radi svoj posao - istakao je Šarčević.

Inače, na to da učenici srednjih škola ne nose maske upozorio je epidemiolog dr Predrag Kon:

Foto: Novosti arhiva

Ministar Šarčević

- Korona bi mogla da eksplodira u srednjim školama, gde se učenici ne pridržavaju obaveze nošenja maski. Sa svih strana javljaju da, za razliku od osnovaca, srednjoškolci izlaze u dvorište škola i druže se bez maski i to je nešto što se masovnije dešava.

Na ovo upozorenje dr Kona reagovao je Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija koji pita:

O ZAHTEVIMA STUDENATA U UTORAK

PREDSTAVNICI studenata i Vlade Srbije razgovarali su juče o zahtevima akademaca da se, između ostalog, smanje školarine i omogući upis na budžet sa manje od 48 ESPB bodova. Tražili su i da se odloži početak školske godine na fakultetima koji organizuju vanredne kovid rokove. O ovim temama će, kako saznajemo, u ponedeljak razgovarati ministar prosvete Mladen Šarčević sa premijerkom Anom Brnabić, a u utorak će se u rektoratu održati sastanak svih zainteresovanih strana.

- Među zahtevima koje su studenti uputili, u nadležnosti vlade je smanjenje broja bodova za upis u narednu godinu. Za sve ostalo, pa i cenu školarine, fakulteti sami donose odluku - kaže student prorektor UB Jagoš Stojanović.

- Da li je dr Predrag Kon mislio da će ga srednjoškolci poslušati, kao što se sluša u vojsci i nositi maske. U školama vladaju neka druga pravila i poštuju se dečja prava.

I Markov priznaje da problem sa nošenjem maski postoji, ali i dodaje da je Forum upozoravao da će biti problema u primeni preporučenih mera.

- Na odmorima deca ne nose maske i ne drže distancu. Ima i profesora kojima je teško da se pomire sa stalnim nošenjem maski - kaže Markov.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije