POČINJE ŠKOLA: Đaci prvaci upoznali učitelje, uz stroge mere danas sedaju u klupe

Lj. Begenišić

01. 09. 2020. u 08:26

IAKO školska godina danas počinje u neobičnim okolnostima zbog pandemije, sve škole u Srbiji spremne su da počnu sa radom, poštujući epidemiološke mere Kriznog štaba.

ПОЧИЊЕ ШКОЛА: Ђаци прваци упознали учитеље, уз строге мере данас седају у клупе

Foto: V. Danilov

Za roditelje dece koja kreću u prvi i peti razred osnovne škole i one koja kreću u prvi razred srednje škole juče su organizovani roditeljski sastanci sa učiteljima, odnosno razrednim starešinama, kako bi se međusobno upoznali. U nekim školama bili su i đaci.

- Kod nas su pre podne bili roditelji đaka prvaka, a posle podne roditelji dece koja kreću u peti razred. Učenici nisu dolazili kako se ne bi stvarala gužva - kaže nam Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić". - Razgovarali su po sat vremena, razmenili telefone i mejlove, a deca će dobiti šifre za gugl učionicu. Spremni smo za početak školske godine i nadamo se da će sve biti kako valja.

Na upoznavanje sa učiteljicom u OŠ "Jovan Dučić" na Novom Beogradu došli su i roditelji i prvaci.

Foto P. Milošević

- Bili smo u dvorištu, svi su doveli decu. Učiteljice su ih prozvale, dobili su i poklone - kaže J. S., majka devojčice koja kreće u prvi razred. Kaže da su roditelji dobili raspored časova, da su odeljenja podeljena na dve grupe, a roditeljima je skrenuta pažnja da ne mogu da ulaze u školu kada dovode decu, već će ih u dvorištu čekati učiteljice.

I u beogradsku OŠ "Pavle Savić" na upoznavanje su išli i deca i roditelji. Pošto je ova škola velika i ove godine upisano je osam odeljenja prvaka, jučerašnje popodne bilo je njima posvećeno.

MANjE BODOVA ZA UPIS NA BUDžET

MINISTAR prosvete Mladen Šarčević izjavio je da su u toku pregovori o smanjenju broj bodova za upis na budžet na fakultetima u narednoj školskoj godini. Trenutno je za upis godine na budžet neophodno da student ima minimum 48 ESPB bodova, a ministar nije precizirao koliko bi to smanjenje moglo da bude.

- U pregovorima smo s kabinetom premijerke da se donese posebna odluka, da bi oni studenti koji ne osvoje 48 ESPB bodova mogli da upišu narednu godinu na budžet sa manje poena - rekao je Šarčević. Ministar je rekao i da nije realno da se školarine smanje linearno za 30 odsto.

Lj. B.

- Imamo veliku salu u kojoj su se deca i roditelji upoznali sa učiteljicama. Odeljenja su podeljena u grupe, na upoznavanje su dolazili odvojeno - kaže nam Milan Krstić, direktor ove škole. Da je sve spremno za početak školske godine rekao je i ministar prosvete Mladen Šarčević, i dodao da će u svim školama danas prvi čas biti posvećen kovidu, a o tome će se govoriti i kasnije na određenim časovima. Ističe da su škole dobile preporuku da se ne organizuju đačka putovanja u prvom polugodištu.

- Na svakih 15 dana radićemo presek stanja u školama - rekao je Šarčević nakon obilaska OŠ "Duško Radović" na Novom Beogradu.

Problem u školama sa velikim brojem učenika predstavlja organizovanje produženog boravka te će, prema rečima ministra, morati da se nađu bolja rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju