NEĆE BITI 2. TALASA: Darija Kisić Tepavčević - Deset Srba se ponovo zarazilo koronom

Novosti online

30. 08. 2020. u 10:23

SVA je prilika da na jesen nećemo imati drugi talas korona virusa, već da ćemo u period drugih respiratornih infekcija ući sa ovim prvim, koji će se samo nastaviti, jer je teško da ćemo imati 28 dana bez nule što je uslov da kažemo da je prvi završen kaže prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". To, nisu uspele ni druge zemlje.

НЕЋЕ БИТИ 2. ТАЛАСА: Дарија Кисић Тепавчевић - Десет Срба се поново заразило короном

Foto: Printscreen

Ona u intervju za Telegraf podseća da poslednjih nedelja imamo postepen pad laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije korona virisom, ali da baš zato sada treba da smognemo snage da se bez ikakvog opuštanja i dalje pridržavamo svih mera, jer se  pokazalo da su i te kako efektne.

Ističe da može da se desi da se ponovo razbukti epidemiološka situacija, a posebno zabrinjava činjenica da u zemljama u okruženju imamo trend porasta obolelih.

Naglašava i da svi građani koji odlaze u druge zemlje na odmor treba da znaju da je trenutno veća šansa da se zaraze tamo nego u našoj.

Navodi da će se verovatno opet korigovati odluka o obaveznom negativnom PCR testu za državljane drugih zemalja, i otkriva da imamo desetak pacijenata koji su u martu i aprilu imali korona virus, a onda se opet zarazili. Kao najveću nepoznanicu ove nove pošasti ističe dužinu imuniteta koju ima osoba nakon što je preležala bolest.

Na pitanje kako epidemiološku situaciju može da pogorša početak škole, pobratak studenata u domove i vraćanje Srba sa odmora, doktorka odgovara:

- Svako okupljanje broja ljudi u zatvorenom prostoru, svaki povećan ulazak građana predstavlja rizik po unos novih rezervoara infekcije. Međutim, ukoliko se sprovode mere prevencije, onda praktično, mi rizik smanjujemo na minimum. Bez obzira na to što to jesu faktori rizika. Svako okupljanje svaki povećani ulazak građana je faktor rizika, ali napominjem, primena preventivnih mera odnosno učestalog primene preventivnih mera jeste ono što nam je najbitnije. Pre svega fizička distanca i nošenje maski.

DESETAK SLUČAJEVA PONOVNOG ZARAŽAVANjA

- Imamo desetak slučajeva da  su se se osobe, koje su bile bolesne početkom marta i aprila, ponovo zarazile. I u svetu je pokazano da je to moguće, nije pravilo, nije tako često, ali je pokazano da ima takvih slučajeva.

Na pitanje koja bi sledeća mera mogla da bude ukinuta epidemiolog Kisić Tepavčević kaže:

- Učestalost obolevanja isključivo zavisi od toga koliko se primenjuju preventivne mere u jednoj populaciji. Sada je izvesno da ovaj virus neće nestati sam od sebe, i svako od nas treba aktivno da preuzme svoju ulogu. Popuštanje određenih mera nikako ne treba da znači da i mi treba da se opustimo i da zaboravimo da je virus i dalje prisutan.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri