ODOBRENE POSETE DOMOVIMA ZA STARE: Možete da obiđete najmilije, ali uz OVE MERE koje će biti KONTROLISANE

Tanjug

24. 08. 2020. u 17:14

POSETE Staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima od danas su ponovo dozvoljene.

ОДОБРЕНЕ ПОСЕТЕ ДОМОВИМА ЗА СТАРЕ: Можете да обиђете најмилије, али уз ОВЕ МЕРЕ које ће бити КОНТРОЛИСАНЕ

Foto: J. Ćosin

Tim povodom ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ukazuje da je veoma važno da se ustanove pridržavaju svih propisanih mera za zaštitu od virusa korona i da posete budu strogo kontrolisane.

Kako je istakao, veoma je važno da se vodi briga o korisnicima ustanova i da se strogo kontrolišu uslovi u kojima se odvijaju posete - da fizička distanca između korisnika i posetilaca bude dovoljna, da se koriste sva zaštitna sredstva i da uvek neko bude prisutan radi kontrole.

On je novinarima, ispred Gerontološkog centra Beograd, rekao da je preporuka da se i korisnicima koji su nepokretni, uz pomoć invalidskih kolica, omoguće posete, te da se, ukoliko je reč o najtežim slučajevima, to odvija putem video komunikacije, vibera ili vacapa.

Naveo je da ustanove imaju obavezu da, bez obzira da li ima ili nema poseta, resornom ministarstvu šalju dnevne izveštaje - jedan ujutru i jedan na kraju radnog vremena.

KONTROLA MERA

Vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević je rekao da se posete zakazuju, da ne traju duže od 15 minuta i da se kontrolišu.

"Svaki posetilac mora da ima zaštitnu opremu - masku, vizir, rukavice, da se drže rastojanja bar dva metara, a mi preporučujemo tri metra. Posete ne traju duže od 15 minuta, a naša preporuka je da traju deset minuta", rekao je Dimitrijević.

"Za sve je potrebno odobrenje ministarstva. Bilo šta da se dešava, bilo kakav ulazak u objekat mora pre toga da bude dozvoljen", rekao je Đorđević.

Naveo je da postoje korisnici koji zbog zdravstvene situacije moraju da napuštaju objekat i dodao da se to odvija pod kontrolisanim uslovima.

"Ukoliko se duže zadržavaju, mora da urade PCR test, vraćaju se nazad i moraju da budu u izolaciji koja traje 14 dana", rekao je Đorđević i istakao da su preduzete najrigoroznije mere, u interesu samih korisnika.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)