DR KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Ovako će vakcina biti registrovana za upotrebu u Srbiji

Tanjug

11. 08. 2020. u 16:06

ZAMENICA direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se vakcinacija pokazala kao jedna od najboljih mera u sprečavanju i iskorenjivanju određene bolesti, a da u Srbiji postoji precizno utvrđena zakonska procedura o odobravanju korišćenje određene vakcine.

ДР КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Овако ће вакцина бити регистрована за употребу у Србији

Foto Tanjug

Na pitanje ko će raditi na utvrđivanju bezbednosti ruske vakcine protiv virusa kovid, uz konstataciju da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da će srpski stručni timovi utvrđivati bezbednost ruske vakcine, Kisić Tepavčević je naglasila da je bitno da se zna da su vakcine dale ogorman doprinos i da proces proizvodnje vakcine ima jasno definisane postupke i faze.

Kako je kazala, prioritet su bezbednost i efikasnost vakcine, kao i stvaranje što dužeg post-vakcinalnog imuniteta.

"Imamo definsane kriterijume zakonskim aktima. Svaka vakcina prolazi te postupke, bez obzira na sertifikate koje imaju u zemaljama proizvodnje, oni prolaze to i kod nas u Agenciji za lekove. Tu nema odstupanja. Prioritet je bezbednost primene vakcine", naglasila je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da Srbija ima jasnu institucionalnu regulisanost zaduženosti za bezbednost vakcine.

"Kada govorimo o stručnim ljudima, reč je o licima sa potpunom odgovornošću i to nema veze sa pojedincima iz kriznog štaba jer čitave institucije stoje iza neke procene", naglasio je Kan.

Prema njegovim rečima, registracija određene vakcine u nekoj zemlji ne znači da je ta ista vakcina registrovana i u našoj zemlji, te da je to jasno zakonom regulisano.

Međutim, kako je kazao, ako postoji određena hitnost, postoje i druge reakcije i procene, te je dodao da ćemo tome biti svedoci u bliskoj budućnosti. Na pitanje ko je odgovoran za kažnjavanje pojedinaca koji ne nose zaštitne maske, Kon je kazao da nije dopušteno da, ako je nešto obavezno, da se ne sprovodi i ističe da i on to kritikuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!