SUNČANJE NA KOSTIMA SRPSKIH HEROJA: Da li znate zašto je ostrvo Vido važno za sve nas?

Novosti online

10. 08. 2020. u 12:11

OD 7. avgusta na ostrvu grčkom ostrvu Vido postavljene su ležaljke i suncobrani koje građani i turisti mogu besplatno da koriste.

СУНЧАЊЕ НА КОСТИМА СРПСКИХ ХЕРОЈА: Да ли знате зашто је острво Видо важно за све нас?

Foto: Arhiva Novosti

Ništa ne bi bilo čudno, da se plaža i kupalište ne nalaze na jednom od najtragičnijih i najvažnijih mesta srpske istorije.

Na fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama vide se ležaljke, a tik iza njih je ulaz u spomen kompleks srpskim herojima.

Na Vidu se tokom Prvog svetskog rata nalazila bolnica u koju su bili smešteni izgladneli i umorni srpski vojnici. Danas se tu nalazi mauzolej, u kome je sahranjeno 2.764 stradalih poznatih i nepoznatih junaka.

Na ostrvo su prve došle 21. januara 1916. moravska, pirotska i čačanska vojna bolnica. Uskoro je stiglo još nekoliko hiljada na smrt iscrpljenih i bolesnih mladića-regruta. Prvih dana umiralo je dnevno i do 300 vojnika.

U prvo vreme sahranjivani su na kamenoj obali ostrva, a kasnije kada to više nije bilo moguće, čamcima su prevoženi i potapani u vode Jonskog mora, što je ovekovečio veliki srpski pesnik Milutin Bojić u pesmi Plava grobnica.

I 2019. godine dogodio se sličan skandal kada je menadžment jednog restorana na ostrvu Vido postavio ležaljke. Ležaljke su uklonjene dva dana posle sastanka koji su predstavnici Udruženja građana za zaštitu Vida iz grada Krfa imali sa gradonačelnikom Kostasom Nikoluzosom. Tako je rešena velika neprijatnost koja je uznemirila javnost Srbije, ali i žitelje Krfa, a nadamo se da će tako biti i ovaj put.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)