UMRLO DEVET SRPSKIH BEBA: Golgota srpskog naroda na izbegličkom putu od Knina do Užica (FOTO)

Novosti online

utorak, 04. 08. 2020. u 14:50 >> 14:50

УМРЛО ДЕВЕТ СРПСКИХ БЕБА: Голгота српског народа на избегличком путу од Книна до Ужица (ФОТО)

Foto: Z. Jovanović

VEČERNjE Novosti, 10. avgust 1995. Oluja. Jedan od mnogobrojnih tekstova koji opisuje strahote srpskog naroda proteranog iz Krajine.

U rubrici koja je nosila naslov "U žiži" Večernje novosti 10. avfusta 1995. godine objavile su tekst pod naslovom "Umrlo devet beba" u kome je opisan strašan događaj kada je na putu od Knina do Pavlovića mosta na Drini, umrlo devet srpskih beba.

Kolona stradalnika iz Republike Srpske Krajine ide i ka Užicu, gde je u noći između utorka i srede prihvaćeno i smešteno već njih 1200, žena i dece. Prema ovom gradu kreće se još osam konvoja sa četiri hiljade ljudi. Ali, do odredišta, prvog noćenja pod krovom u poslednjih šest dana, po pravilu ih stiže manje nego što krene - ppisalo je tada "Večernjim novostma".

Tako je bilo i sa prvom grupom koja je kasno preksinoć stigla iz Knina u Užice.

Na put ka Srbiji krenulo je i nije stiglo devet beba! Poumirale su od iznurenosti, gladi i žeđi. Njihovi grobovi ostajali su pored puta, a od iznurenosti i vrućine stradao je i veći broj starijih osoba. Koliko - niko ne zna tačno, pa ni medicinsko osoblje kninske bolnice koje se obrelo sa izbeglicama u Užicu.

Osim podataka da je na putu umrlo devet beba (poslednja na Pavlovića ćupriji, sedmomesečna devojčica), ni medicinske sestre ne znaju ništa više da kažu...

- Golgota do Srbije - čulo se među izbeglicama...

Foto: Novosti arhiva

Članak "Večernje Novosti", 10.8.1995.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Djordje

04.08.2020. 15:11

Čekao sam u Rači prijatelje 3 dana i dočekao ih. Samo ih Srbija nije primila, usmeravani su sve dalje i dalje, baš ovde znam, stajala je policija i nikome nije dala iz kolone da se isključi. Njihovo odredište je bila Stara Pazova. Kako je Krajina predata, ko je to sve dogovorio, istoričari i političari koji su još živi moraju progovoriti. Ovo je bol i muka srpskog naroda, dužni smo im jer mnogi nisu tada ni vodu da daju, a o pruženoj ruci ni govora. Ustaše slave, mi treba da se izvinemo tom narodu.

ew

04.08.2020. 15:42

Koliko aam ja pismen, mogu da shvatim da je Tudjman & Co izmirio sinove ustasa i partizana, a sada bi Plenkovic trebao pomiriti Hrvate sa Srbima iz Hrvatske.

mostarac

04.08.2020. 16:06

Mogla je i deseta, ali srecom stade jedan kamiondzija kod kolone prije Beograda i sjede iznemoglu majku sa godinu i po starom iznemoglom kcerkicom. Danas je hvala Bogu pred udaju ABD uskoro, zet fin. Ta beba je prerasla u vukovca, studenta i filologa na kraju. Ako slucajno taj kamiondzija cita ovo, pozdrav do Neba... On je spasio svojom ljudskoscu, bilo je u minutama.... Prica ove majke je za 10 Holivuda i deset Oskara... Jednom cete je citati i plakati...