VAŽNA INFORMACIJA: Ako mislite da imate koronu, OVE LEKOVE nikako ne uzimajte na svoju ruku!

Tanjug

02. 08. 2020. u 17:00

SRBIJA ide u korak sa svetom i u toku je izrada devetog terapjskog protkola za lečenje korona virusa.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА: Ако мислите да имате корону, ОВЕ ЛЕКОВЕ никако не узимајте на своју руку!

Foto: Depositphotos

Ovo je izjavio je infektolog Mijomir Pelemiš na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

- Imamo već osam terapijskih protokola, a u toku je izrada devetog, što znači da se prate dešavanja u svetskoj nauci i struci", rekao je Pelemiš povodom pitanja novinara da ima informacija da se bolesnima preporučuje da sami bez recepta kupe za lečenje longacef ili drugi antibiotik kao i da je pacijentima sa reumatološkim problemima u apotekama rečeno da je metotreksat povučen, jer se koristi za lečenje korona virusa.

Pelemiš je rekao da taj lek nikada nije bio korišćen za lečenje korona virusa.

- To je čista glupost - dodao je Pelemiš podsetivši na reči jednog svetskog stučnjaka "nekako uspevamo da se borimo sa problemom pandemije, ali ne znam kako ćemo se izboriti protiv gluposti".

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je dodao da taj lek nikada nije povučen iz prodaje, i da je to trebalo da se proveri pre nego što se pitanjem zabrinu pacijenti.

- To je apsolutna neistina, budite obazirivi kada pomenete bilo koji lek, zamislite osećaj tih pacijenta koji kada čuju pitanje ne znaju da li će imati lek, uznemiriće se. Imajmo obzira prema tim ljudima - poručio je Lončar.

Lončar je i za pitanje koje se odnosilo na to šta da rade pacijetni kojima lekar kaže da ode u apoteku i kupe antibiotik bez recepta, rekao da ni to sigurno nije tačno, jer svi znaju da u Srbiji nijedan antiobiotik, pa ni paliteks ili pentreksil, ne mogu da se kupe bez recepta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina