DNEVNO TESTIRAJU 270 UZORAKA: VSI Kraljevo povećao kapacitet za 30 odsto

G.Ć.

20. 07. 2020. u 12:22

KAO i u prvom naletu kovid-19, zbog povećanog broja uzoraka za testiranje u sistem laboratorija koje obavljaju tu vrstu analiza ponovo je uključen i Veterinarski specijalistički institut Kraljevo (VSI).

ДНЕВНО ТЕСТИРАЈУ 270 УЗОРАКА: ВСИ Краљево повећао капацитет за 30 одсто

Foto:G.Šljivić

Sa povećanim kapacitetom od 30 odsto, u ovoj ustanovi čiji zaposleni imaju višegodišnje iskustvo u radu sa infektivnim agensima, na dnevnom nivou ispita se oko 270 uzoraka koji pristižu iz Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici.

- Svi smo na istom zadatku i nadam se da će rezultati brže stizati do ljudi koji su se testirali. Upravo zato smo i podigli svoje kapacitete – kaže Mišo Kolarević, direktor VSI Kraljevo.

Prema njegovim rečima, u minulom periodu samo iz kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje u VSI dnevno stiže oko 150 uzoraka. Istovremeno sa testiranjem, u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Beogradu, u ovoj ustanovi u toku je i izrada dela studije koja se odnosi na ispitivanje korona virusa.

- U pitanju je sekvenciranje virusa kako bi se videla njegova svojstva s početka, na sredini i na kraju epidemije, kao i kakve su njegove sličnosti i razlike sa drugim virusima i u okruženju, i u celom svetu – dodaje Kolarević. - Ta studija će svakako biti veoma korisna i za naše kliničare i za lekare infektologe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije