TINEJDžERI OGREZLI U KRIMINAL: Povećan broj učinilaca krivičnih dela mlađih od 18 godina, kaznu služi više od 200 delinkvenata

V. C. S.

16. 07. 2020. u 12:00

ТИНЕЈЏЕРИ ОГРЕЗЛИ У КРИМИНАЛ: Повећан број учинилаца кривичних дела млађих од 18 година, казну служи више од 200 делинквената

Foto VN

ŠESTORO maloletnika osuđeno je prošle godine za ubistvo, a policija je podnela krivične prijave protiv još četvoro, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Njih 116 je gonjeno za nasilje u porodici, a 67 osuđeno. Podaci pokazuju da među zlostavljačima ima i tinejdžerki!

Iako su ukupne brojke nešto niže nego pre pet godina - nisu utešne. Posebno ako znamo da je lane čak 299 četrnaestogodišnjaka uhvaćeno zbog nekog krivičnog dela, a više od polovine bile su devojčice! Na neslavnoj skali je i 374 petnaestogodišnjaka i 1.003 njih između 16 i 18 godina.

Mračna statistika pokazuje i da je 763 delinkvenata mlađih od 18 godina procesuirano za krađu, razbojništvo, prevaru, da je njih 190 osuđeno za nasilništvo, da je njih 298 dobilo kaznu za dilovanje ili posedovanje droge, 24 jer je ugrožavalo saobraćaj, četvoro za izazivanje rasne, verske ili nacionalne mržnje. Među našom najmlađom populacijom dvoje je čak procesuirano zbog učešća u trgovini ljudima, a bilo je i tako bizarnih dela kao što je povreda groba (osuđeno dvoje).

Broj policijskih prijava za sva ova krivična dela daleko je veći, a neke od njih tek čekaju sudski epilog.

- Ukupan broj krivičnih prijava prema maloletnim učiniocima krivičnih dela u 2019. godini veći je za šest odsto u odnosu na godinu pre toga - konstatuju u Republičkom zavodu za statistiku. - Veću za izricanje krivičnih sankcija su podneta 2.002 predloga, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od osam odsto, dok je broj maloletnika kojima su izrečene mere takođe veći za osam odsto. Javni tužilac za maloletnike je u 244 slučaja primenio vaspitni nalog, a u 33 slučaja to je učinio sudija za maloletnike.

Najveći broj onih između 14 i 18 godina dobio je neku od vaspitnih mera: upozorenje i usmeravanje, pojačan nadzor ili zavodske mere. Ipak, devetoro je smešteno u maloletnički zatvor, od kojih jedan s presudom na pet do 10 godina!

Najviše osuđenih maloletnika ima u Vojvodini - 566, i 59 od njih su devojčice.

U ovom trenutku u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu smešteno je, uz vaspitnu meru, 184 štićenika, dok je u KPZ Valjevo, nekada poznatom kao "Sivi dom", njih 20 na izdržavanju kazne maloletničkog zatvora.

- Ove brojke slične su godinama, nema velikih odstupanja - kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

DEVOJČICE BIJU I U KUĆI

DA su i devojčice sve agresivnije, ilustruje podatak da je prošle godine njih osam osuđeno zbog učestvovanja u tuči, 69 zbog krađe i razbojništva, 17 za nasilje u porodici, 20 za posedovanje ili dilovanje droge i jedna čak za nasilništvo na stadionu! Jedna maloletnica procesuirana je i zbog obljube sa detetom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)