DRŽAVNA ERGELA ZA PONOS: U Karađorđevu obeleženo 100 godina ustanove koja je simbol tradicije konjarstva

V. N.

30. 11. 2021. u 22:17

U KARAĐORĐEVU je danas obeleženo 100 godina od kada je istoimena ergela, osnovana 1885, prešla u vlasništvo države Srbije.

ДРЖАВНА ЕРГЕЛА ЗА ПОНОС: У Карађорђеву обележено 100 година установе која је симбол традиције коњарства

Foto Tanjug

Svečanosti je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić koja je istakla da će Vlada nastaviti sa ulaganjima u tu ustanovu, koja je simbol tradicije konjarstva, i podsetila da je najveća ergela u Srbiji rekonstruisana i nadograđena 2018, na ponos stanovnicima Bačke Palanke, ali i naše zemlje.

- Obavezali smo se da očuvamo ovu ustanovu kako bi nastavila da neguje tradiciju konjičkog sporta u našoj zemlji. Kao i u svemu drugom, želimo da pokažemo da se sa ponosom sećamo slavne tradicije i da je naša obaveza, koju ćemo sa radošću ispuniti, da je čuvamo i prenosimo budućim pokolenjima - rekla je predsednica Vlade.

Ona je navela, da su dostojanstveno sećanje i čuvanje vrednosti za koje su se preci borili, načela koje neguju Vlada i predsednik Aleksandar Vučić, jer upravo poštovanje tradicije, jeste osnov da se gradi jaka, uspešna i slobodna Srbija.

- Karađorđevo čuva bogatu tradiciju naše zemlje i naše vojske, a istovremeno je i mesto izuzetne prirodne lepote i park prirode sa velikim brojem zaštićenih vrsta, kojem se mora vratiti stari sjaj. Ergela je u funkciji zapravo još od kraja 19. veka, a posle Prvog svetskog rata dobila je ime koje i danas nosi - kazala je premijerka.

Premijerka obišla uglednu Ustanovu u Karađorđevu, Foto Tanjug

Ona je podsetila i na slavne dane ergele i nagrade sa najpriznatijih konjičarskih smotri iz zemlje i sveta, ali i da je Karađorđevo bilo opustošeno 2002, no, sa vraćanjem snage celokupnoj Srbiji, vraća se i sjaj ove ergele.

- Posle šest decenija, 2018. je formiran Konjički vod. Tako se vraća i stara slava konjice koja je imala važnu ulogu u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, a da od pre tri godine postoji Kup Srbije koji se održava u Karađorđevu u formi galopskih i kasačkih trka - naglasila je Brnabićeva.

Zanimljivo je da ergela ima najstariju knjigu utisaka, nastalu još 1924, koja mnogo govori o njenom značaju.

Poseban značaj

VLADA Srbije je donela Zaključak po kome je Ergela "Karađorđevo" postala Državna ergela od posebnog značaja za razvoj konjičkog sporta i turističkih potencijala Srbije. To je veliki korak da Karađorđevo postane jedan od turističkih simbola čitave zemlje - kazala je predsednica Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024