PANIKA ZBOG MUTACIJE B.1.1.529: Iz Afrike svetu preti najopasniji soj korone

B. RADIVOJEVIĆ

27. 11. 2021. u 08:00

U ČITAVOM svetu raste strah od novog soja korone, označenog kao B.1.1.529, zbog bojazni da je to najgora varijanta kovida koja je do sada identifikovana. Iako se čini da je još daleko, mada se već širi planetom, novi soj bi ubrzo mogao da stigne i u Srbiju. U Evropi već stanuje: Belgija je analizirala dva sumnjiva slučaja i u petak po podne potvrdila prvi slučaj infekcije.

ПАНИКА ЗБОГ МУТАЦИЈЕ Б.1.1.529: Из Африке свету прети најопаснији сој короне

Foto D. Milovanović

Nova mutacija otkrivena je u Južnoafričkoj Republici kod gotovo 100 inficiranih, kao i kod pet putnika koji su iz ove zemlje otišli u Bocvanu (četiri) i Hongkong (jedan). Prvi slučaj novog soja u petak je otkriven i u Izraelu. Osoba zaražena novim sojem je Izraelac koji se vratio iz Malavija. Izraelsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da se sumnja da je još dvoje ljudi obolelo, i da su sve troje vakcinisani.

Nema sumnje da se virus, izmenjene strukture, bliži i nama, a države već podižu epidemijske bedeme: Italija je u petak uvela zabranu ulaska osobama koje su u poslednjih 14 dana posetile neku od južnoafričkih država. Isto je uradila i Češka. Odluka Londona je - zabrana letova iz Južne Afrike, Namibije, Bocvane, Zimbabvea i Lesota. I Francuska je suspendovala letove za ovaj deo sveta. Putnici sa iz KLM aviona koji su u u petak ujutru sleteli na aerodrom "Šipol" u Amsterdamu iz Južne Afrike, zadržani su u avionu, gde su čekali rezultate testiranja na koronu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da će EU, u saradnji sa državama članicama, predložiti obustavu vazdušnog saobraćaja iz regiona Južne Afrike zbog nove varijante virusa.

Novi soj, koji će najverovatnije biti označen slovom grčkog alfabeta - "nu", tema je vanrednog zasedanja Svetske zdravstvene organizacije. Stručnjaci SZO će odlučivati da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva "zabrinutost", kao što je to već učinjeno za "mu" soj virusa, što će odrediti i stepen odbrane pojedinih država.

O novom soju zasad se izuzetno malo zna. Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost je saopštila da ova varijanta ima šiljasti protein koji se dramatično razlikuje od onog u originalnom virusu korona na kom su zasnovane vakcine protiv kovida 19, preneo je Rojters.

Strahuje se da bi mogle da prođu nedelje dok se prikupe potrebne informacije o karakteristikama novog soja, a naučnici se plaše da bi ova varijanta virusa mogla biti prenosivija i otpornija na vakcine nego sve dosadašnje.

Naučnici su opisali B.1.1.529 kao najgoru varijantu koju su videli od početka pandemije. Kod njega je nađeno više od 50 mutacija, od kojih 32 na šiljku proteina. To je otprilike duplo veći broj mutacija nego u delta soju korone.

Mutacije u šiljastom proteinu virusa mogu da omoguće da postane zarazniji, brži, ali i da zaobiđe imunitet stečen vakcinacijom, ili posle preležanog kovida. Naučnici su analizom utvrdili da B.1.1.529 ima veoma neobičnu strukturu mutacija, koje su zabrinjavajuće upravo zbog toga što bi bi mogle da mu pomognu da izbegne imuni odgovor tela, što bi moglo da umanji efekat vakcina, i učini ga prenosivijim.

Svaka nova varijanta koja je u stanju da izbegne vakcine ili se širi brže od delta soja, sada dominantne varijante, može predstavljati značajnu pretnju, ocenili su stručnjaci.

Prve analize iz dijagnostičkih laboratorija sugerišu da se varijanta brzo raširila u Gautengu, provinciji Južnoafričke Republike, i da je možda već prisutna u ostalih osam provincija te zemlje.

"LAMBDA" JE IPAK NESTALA

Za gotovo dve godine od prijave prvih slučajeva kovida 19 u Kini, pokazalo se da se, srećom, sve slutnje - ne ostvaruju. To se pokazalo sredinom godine vezano za novi soj virusa nazvan lambda, koji se pojavio u Peruu. Tada se strahovalo da je taj soj gori od "delte", da se brže širi i da ima veću sposobnost da probija imunitet. Očekivalo se da će brzo potisnuti i brazilski i delta soj. To se nije dogodilo i "lambda" se izgubila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati