BRITANSKI MINISTAR ZDRAVLJA: Vakcine su možda manje efikasne protiv nove mutacije

Tanjug

25. 11. 2021. u 23:20

MINISTAR zdravlja Velike Britanije Sadžid Džavid poručio je danas da bi vakcine protiv kovida 19 mogle biti manje efikasne protiv novoidentifikovane varijante korona virusa.

БРИТАНСКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА: Вакцине су можда мање ефикасне против нове мутације

Foto: Depositphotos

-Ono što znamo je da ovde postoji značajan broj mutacija, možda duplo veći broj mutacija koje smo videli u varijanti Delta, rekao je Džavid novinarima, prenosi Rojters.

Prema britanskom ministru to ukazuje da bi ona mogla biti više zaraznija i da bi sadašnje vakcine koje imamo na raspolaganju mogle biti neefikasne.

Naučnici su danas upozorili da novi soj korona virusa koji ima "ekstremno veliki broj" mutacija može da izazove nove talase bolesti, zaobilazeći odbrambene mehanizme organizma.

Genomskim sekvenciranjem je potvrđeno samo 10 slučajeva ove varijante virusa u tri zemlje, ali je ovaj soj izazvao ozbiljnu zabrinutost među nekim istraživačima, jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da zaobiđe imunitet, prenosi "Gardijan".

Varijanta B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi imuni sistem za borbu protiv kovida.

Ova varijanta je prvi put primećena u Bocvani, gde je sekvenciranjem potvrđena kod tri slučaja,a još šest je potvrđeno u Južnoafričkoj Republici i jedan slučaj u Hongkongu kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike, navodi britanski list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)