KO MOŽE DA IZDA SERTIFIKAT ZA ANTITELA: Važna informacija za građane Srbije

Tanjug

17. 11. 2021. u 15:41

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je INEP - Institut za primenu nuklearne energije jedina referentna ustanova u Srbiji koja može da izda sertifikat za antitela.

КО МОЖЕ ДА ИЗДА СЕРТИФИКАТ ЗА АНТИТЕЛА: Важна информација за грађане Србије

AP photo

- Zasada priznajemo samo sertifikat i rezultate antitela dobijene iz INEP-a, jer moramo da garantujemo pouzdanost rezultata. INEP ispunjava sve uslove, ne želimo da se brukamo ni pred sobom ni pred svetom - odgovorio je Lončar na pitanje novinara vezano za probleme građana oko dobijanja digitalnog sertifikata, a uradili su test na antitela u privatim laboratorijama.

Nijedna privatna laboratorija nema dozvolu za proveru antitela posle preležane korone da bi se prihvatili ti rezulati, pa onda ni nadležni u Evropi, rekao je ministar nakon predstavljanja nove faze pomoći SAD vredne 3,7 miliona dolara namenjene borbi protiv kovida u Srbiji.

Foto Tanjug

 

Lončar je dodao da je važno da se smanji prostor za zloupotrebe, koje postoje i u svetu, i da rezultat gde god na svetu, u SAD, EU i kad god bude proveravan, bude isti.

- Kada nam i druge laboratorije budu garantovale takve rezultate, prihvatićemo - rekao je Lončar i naglasio da je to u interesu svih.

Ministar je naglasio da je cilj, kada je reč o potvrdama, da ljude ubede da ne beže od istine, da ne gledaju kako da dođu do potvrde, već da izaberu jednostavniji put - da se vakcinišu.

Ambasador Entoni Godfri podsetio je da SAD podržavaju INEP, da će deo novca od druge faze pomoći ići na INEP, na proširenje kapaciteta i obim, kao i u još tri instituta.

Lončar je dodao i da će do petka ili sutra saopštiti informacije o broju vakcinisanih ljudi koji su umrli od virusa korona.

Foto Tanjug

 

Deo od 3,7 miliona dolara - 1,75 miliona USAID daje za zajedničku inicijativu "Zajedno protiv kovida", kroz koju će UNDP nabaviti dijagnostičku opremu i pružiti podršku INEP-u, Batutu, Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Istraživačko-razvojnom institutu za veštačku inteligenciju Srbije.

Za dodatnu podršku promociji vakcinacije u Srbiji USAID je izdvojio i 1,95 miliona dolara.

Ambasador Godfri podsetio je da su SAD sa ovih 3,7 miliona za Srbiju izdvojili 9,1 miliona dolara.

BONUS VIDEO - KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: Danas stiže novo zahlađenje, evo gde će padati sneg