SAKUPLJENO 30 TONA HRANE: Na Pupinov rođendan obeležen nacionalni dan davanja

V. N.

09. 10. 2021. u 16:45

U SRBIJI se dnevno baci oko dva miliona kilograma hrane, dok mnogi građani ne mogu da zadovoljne ni osnovne životne potrebe.

САКУПЉЕНО 30 ТОНА ХРАНЕ: На Пупинов рођендан обележен национални дан давања

Foto Z. Jovanović

Zbog toga su Srpski filantropski forum i Koalicija za dobročinstvo pokrenuli kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost“ u kojoj je do sada skupljeno više od 30 tona hrane, zahvaljujući donacijama kompanija i pojedinaca.

Foto Z. Jovanović

Upravo u znaku ove kampanje bilo je jučerašnje obeležavanje Nacionalnog dana davanja, koji se obeležava na rođendan Mihajla Pupina, jednog od najvećih srpskih naučnika i dobrotvora, za koga se procenjuje da je Srbiji donirao oko dve milijarde dolara. 

Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić rekao je da su pokrenuli inicijativu kako bi proizvođači i trgovci bili oslobođeni PDV-a na poklanjanje hrane, i one koja je pred istekom roka, te da bi i na ovaj način mogle da se skupe značajne količine namirnica za najugroženije. On je naglasio da su u 2020. godini, u Srbiji, kompanije i pojedinci donirali rekordnih 90 miliona evra. Time smo se na Svetskoj listi davanja sa 129. pozicije 2018. popeli na 48. mesto i tako ušli među šest zemalja koje su najviše napredovale u razvoju dobročinstva. 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je, na svečanosti u Kolarčevoj zadužbini, izjavila da obeležavanje Nacionalnog dana davanja po četvrti put pokazuje da smo kao društvo postali svesni značaja solidarnosti i međusobne pomoći.

ZAHVALNICA „NOVOSTIMA“ 

KOMPANIJE i mediji koji su podržali kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost“ dobili su zahvalnice za učešće. Među probranim medijima je i redakcija „Večernjih novosti“, a priznanje je uručio ambasador Godfri. 

O važnosti davanja govorio je i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, koji je podsetio na slike hiljada Amerikanaca koji su prošle godine u redovima čekali za hranu i naglasio da se i iz toga videlo koliko je važna osnovne američke vrednosti – da treba pomagati ljudima u nevolji i razvijati donatorski sistem. 

Nacionalni dan davanja ustanovljen je na inicijativu Srpskog filantropskog foruma i uz podršku Vlade Srbije. U humanitarnim kampanjama prethodnih godina prikupljena su značajna sredstva i nabavljena medicinska oprema, roboti za osnovne škole... 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna