ĐERLEK: Krećemo u žustriju kampanju za vakcinaciju, suočićemo Gugl i doktore

Novosti online

08. 10. 2021. u 13:47

DRŽAVNI sekretar ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da je u bolnicama i dalje 90 odsto nevakcinisanih, a u kovid bolnici u Batajnici čak 95,6 odsto pacijenata nije vakcinisano.

ЂЕРЛЕК: Крећемо у жустрију кампању за вакцинацију, суочићемо Гугл и докторе

Foto: Prinscreen/RTS

Navodi da je 54 odsto građana primilo vakcinu i da ta brojka polako raste.

- Nije to neka brojka sa kojom smo mi zadovoljni, ali ono što ćemo uraditi je malo žustrija i agilnija kampanja u medijima, suočićemo Gugl i doktore - poručuje Đerlek.

Mirsad Đerlek ističe da je delta soj koronavirusa došao mesec dana ranije nego što smo očekivali, ali da nas nije iznenadio.

- Imamo već iskustva i mi smo se organizaciono i spremili za to i znali smo otprilike da će u drugoj polovini septembra i početkom oktobra delta soj pokazati najveću svoju snagu - rekao je Đerlek za RTS.

Ističe da je važno da smo spremni i da imamo dovoljno kapaciteta u kovid sistemu.

Kaže da je za ovaj četvrti talas bila strategija da se prvo popunjavaju tri kovid bolnice i da su one maksimalno popunjene.

- One primaju samo onoliko koliko mogu i da otpuste i pokazalo se da je to pun pogodak za zdravstveni sistem, jer smo ga znatno rasteretili, tu smo zbrinuli oko 2.000 pacijenata koji boluju od kovida  - rekao je Đerlek.

Što se tiče ostalih kliničko-bolničkih centara, kaže Đerlek, oni su 90 odsto popunjenih kapaciteta, a širom Srbije opšte bolnice su oko 80 odsto popunjene.

Na pitanje da li se razmišlja o uvođenju još neke bolnice u kovid sistem, Đerlek kaže da u ovom trenutku imamo dovoljno kapaciteta i da se ne razmišlja o uvođenju novih zdravstvenih ustanova, kao i da se nada da će tako ostati.

U bolnicama i dalje 90 odsto nevakcinisanih

Ukazao je da je u bolnicama i dalje 90 odsto nevakcinisanih, a u kovid bolnici u Batajnici čak 95,6 odsto pacijenata nije vakcinisano.

- To je najveći problem sa kojim se zdravstveni sistem i država bore u ovom trenutku i uradićemo sve što možemo da povećamo broj vakcinisanih, jer bez vakcinacije nema ni izlaska iz ove situacije - rekao je Đerlek.

Ističe da imamo 54 odsto vakcinisanih i da ta brojka polako raste.

- Bitno je da smo krenuli, da više ne stagniramo. Nije to neka brojka sa kojom smo mi zadovoljni, ali ono što ćemo uraditi je malo žustrija i agilnija kampanja u medijima, suprostavićemo Gugl doktorima, naše najbolje stručnjake iz oblasti virusologije, imunologije, epidemiologije, želimo da objasnimo ljudima koliki je značaj vakcinacije - naveo je Đerlek.

Naglasio je da će žustrije krenuti na teren i razgovarati oči u oči sa ljudima, jer se pokazalo da ima efekta kada tako objasnite ljudima da treba da se vakcinišu.

U Novom Pazaru znatno poboljšana vakcinacija 

Objasnio je da gde god je bila jaka kampanja lokalnih samouprava tu su dobri rezultati kada je reč o broju vakcinisanih.

- Uglavnom sam Novi Pazar i Tutin pominjao da su na začelju i uvek su bili na začelju tabele, ali sad imam jedan dobar primer iz Novog Pazara – poboljšali smo znatno vakcinaciju. U junu su imali 800 vakcinisanih, u avgustu 1.100, a u septembru 3.600 - naveo je Đerlek.

Govoreći o tome kako je do toga došlo, kaže da se pre svega uključila lokalna samouprava u kampanju, kao i verske zajednice i da su građani shvatili da nema šale sa kovidom 19 i tako je napravljen veliki pomak.

Do sada je vakcinisano 23 odsto mladih od 18 do 30 godina, ali Đerlek napominje da će se raditi i na povećanju stope vakcinacije i u toj uzrasnoj grupi.

- Otvaraju su dva nova punkta u Beogradu, u Galeriji jedan punkt, a od ponedeljka i u Ušću na zahtev velikog broja građana i tu će preduzetnici ponovo dati podsticajne stimulacije da poboljšamo vakcinaciju - dodao je Đerlek.

Ističe da je Medicinski fakultet dobar primer, ali da će razgovarati i sa drugim fakultetima i održati tribine srednjoškolcima o značaju vacinacije.

Govoreći o poštovanju mera, kaže da je mnogo manje poštovanje mera nego u trećem talasu i to se drastično odrazilo na porast obolelih.

Ističe da je pooštrena kontrola mera i da je od 27. septembra do 3. oktobra napravljeno 13.500 inspekcijskih nadzora, što je 20 odsto više nego prethodne nedelje.

- Mi ćemo povećavati broj inspekcijskih nadzora. Epidemijske mere mogu dati efekat samo ako budu dobro kontrolisane, odnosno sprovedene u praksi i na delu, uz naravno vakcinaciju, vakcinaciju, vakcinaciju - poručio je Đerlek.

(RTS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Mirsad Đerlek u Vranju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest