"BEOGRAD PRAJD": Posle šetnje gradom u parku Manjež počela žurka (FOTO+VIDEO)

G. N./D. B./Đ. V.

18. 09. 2021. u 16:48 >> 17:50

"BEOGRAD Prajd" počeo je danas od 16 sati u parku Manjež.

БЕОГРАД ПРАЈД: После шетње градом у парку Мањеж почела журка (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: N. Skenderija/D. Bjelić

U parku Manjež već od 15 časova počelo je okupljanje učesnika, dok će "Prajd marš" ići od Nemanjine do Kneza Miloša i Ulice Kralja Milana do Trga Nikole Pašića, a onda će se kroz Kneza Miloša i Nemanjinu vratiti do Manježa gde će biti nastavljen program.

Na ulicama je veliki broj ljudi koji su se uputili ka Manježu, ali i policijske jedincie koje obezbeđuju skup.

Zatvorene su ulice Gavrila Principa, Balkanska, Admirala Geprata, Kneza Miloša, prilaz Terazijama.

Veliki broj policajaca nalazi se oko Crkve svetog Marka, kao i vozila Hitne pomoći.

Ispred spomenika Knezu Mihailu na Trgu republike okupila se grupa protivnika parade. Oni nose transparent "Sloga biće poraz vragu".

Ovogodišnji prajd se održava pod sloganom "Ljubav je Zakon", a glavni cilj je da se ukaže na ključni zahtev koji se odnosi na usvajanje zakona o istopolnim zajednicama.

"Sve je to ljubav", "Šetam za one koji to ne mogu" i "Niko od nas nije slobodan dok svi nismo slobodni" samo su neke od parola pod kojima će ova Parada da se održi.

Foto: G. N.

- Kao društvo nismo napredovali mnogo, ali iz godine u godinu tolerantniji smo na različitosti. Ova šetnja je simbolična. Želim da dođemo dotle da mogu svoju partnerku slobodno da držim za ruku, a da nas niko ne gleda popreko - kaže Lidija Horvat.

Foto: G. N.

 

Stigla je ovogodišnja kuma Prajda, Nataša Bekvalac. Pevačica je godinama podrška LGBT osobama i borbi za njihova prava, a i ranije je prisustvovala paradama.

Na početku Nemanjine polako se formira kolona, kako bi se pošlo u tradicionalnu šetnju gradom.

- Ovo je dan za sva bića koja veruju da je ljubav zakon. Biće mi čast da šetam za sve nas i za bolje sutra – poručila je okupljenima kuma Prajda Nataša Bekvalac.

Kolona je krenula polako, da bi stali kod zgrade Vlade Srbije.

- Mi smo građani ove zemlje. Želimo da ovo bude poslednji prajd u kome nemamo Zakon o istopolnim zajednicama. Mi nismo pogrešni, mi smo simbol slobode koja nam je oduzeta - poruka je učesnika ispred Vlade Srbije.

Nastavili su šetnju kroz centar Beograda po najavljenoj i već ustaljenoj trasi. Stigli su do Trga i Kolarčeve, odakle su se dalje zaputili ka mestu početka šetnje - parku Manjež.

U parku se održava žurka, koja bi trebalo da se završi kasno večeras.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba