POŽARI UČVRSTILI BRATSTVO! Srpski vatrogasci završili višednevnu intervenciju u Grčkoj

S. V.

14. 08. 2021. u 20:04

PRIPADNICI Helikopterske jedinice MUP Srbije prethodnih dana uložili su nadljudske napore kako bi pomogli grčkom narodu u gašenju katastrofalnih požara koji su zadesili ovu zemlju.

ПОЖАРИ УЧВРСТИЛИ БРАТСТВО! Српски ватрогасци завршили вишедневну интервенцију у Грчкој

Foto MUP Srbije

U znak zahvalnosti, plakete su im u subotu u grčkoj vojnoj bazi Tanagra uručili general major Hristos Lambris i komandant eskadrona pukovnik Mihail Koirtis.

Komandant srpske helikopterske jedinice Nenad Nedić zahvalio se na ukazanom poverenju i priznanju, naglasivši da su, prolazeći kroz teške trenutke, pripadnici ove dve jedinice postali braća.

Grčkim kolegama pomagalo je 37 srpskih vatrogasaca spasilaca, 14 vozila i Helikopterska jedinica MUP. Vatrogasci spasioci iz Niša, Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Kikinde, Jagodine, Kruševca i Kraljeva u subotu su krenuli kući iz Grčke, dok se povratak pripadnika Helikopterske jedinice MUP Srbije očekuje u nedelju.

- U našem iskustvu nismo imali priliku da radimo u područjima koja su zahvaćena ovolikim nivoom požara, tako da smo po dolasku na Eviju bili svesni da je celo ostrvo pokriveno dimom - rekao je ranije komandant Helikopterske jedinice MUP Nenad Nedić.

Foto MUP Srbije

Pre nekoliko dana, srpski vatrogasci spasioci koji su danima branili sela od vatre na severnoj Eviji, dobili su od meštana na poklon ikonu Bogorodice. Naši heroji odlučili su da je poklone Vladi Plemiću, rukovodiocu ove akcije u Grčkoj. On je, kako je rečeno iz MUP, pokazao svoje višedecenijsko iskustvo, predvodio srpske vatrogasce, delio im savete, brinuo danonoćno o njima i spremio ih za bezbedan povratak kućama i porodicama u Srbiji.

- Mnogo vam hvala na pomoći i neka Devica Marija bude sa vama u svakom trenutku. Monokarija Evije - piše u posveti na ikoni.

Inače, grčke vatrogasne jedinice nastavile su i u subotu da gase manje požare na Peloponezu, u područjima Gortinije, drevne Olimpije, u Iliji i istočno od Manija, a glavni požari su obuzdani. Ovde se nalaze i 35 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila iz Češke, 240 vatrogasaca i 60 vatrogasna vozila iz Francuske, 244 vatrogasca i 56 vatrogasnih vozila iz Nemačke i 40 vatrogasaca i 13 vatrogasnih vozila iz Austrije, prenose grčki portali.

Foto MUP Srbije

ZLATIBORSKI OKRUG: VATRA PROGUTALA 500 HEKTARA ČETINARA

SAMO tokom poslednjih mesec dana u Zlatiborskom okrugu požari su progutali oko 500 hektara četinarskih šuma, čija su stabla neretko vekovna. Najugroženije su četinarske šume, a kako više od 90 odsto četinara raste u Zlatiborskom okrugu, tako su i požari na ovom području najčešći.

Materijalne štete od požara su milionske ali su još veće ekološke i socijalne koje nije lako ni proceniti a nadoknaditi nije ni moguće. U regionalnoj asocijaciji vlasnika privatnih šuma "Omorika", koja deluje na teritoriji Zlatiborskog okruga, ističu da je prevencija jedini način, posebno u privatnim šumama koje čine polovinu šuma u Srbiji.

- Privatne šume koje nisu uređene i kojima se ne gazduje na način kako se gazduje državnim šumama, moraju se privesti takvom načinu gazdovanja, jer na takav način crpimo najveću korist od šuma i štitimo ih od raznih nepogoda, požara - kaže predsednica asocijacije Jasminka Dizdarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati