MALU MATURU POLAŽE 500 UČENIKA: Završni ispit od 18. do 20. avusta

B.B.

06. 08. 2021. u 17:19

MALU maturu će, u avgustovskom roku, polagati oko 500 učenika i oko 400 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovnja, navode u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Kalendarom je predviđeno da se 18. avgusta radi test iz srpskog, onosno maternjeg jezika, dan kasnije iz matematike i 20. avgusta kombinovani.

МАЛУ МАТУРУ ПОЛАЖЕ 500 УЧЕНИКА: Завршни испит од 18. до 20. авуста

Foto Milena Anđela

Pored osmaka, koji iz opravdanih razloga, nisu polagali završni ispit u junskom roku, novu šansu u avgustu će imati i učenici koji su, i posle drugog upisnog kruga, neraspoređeni. Prema podacima ministarstva, neupisano je ostalo 27 malih maturanata. Svi oni mogu da konkurišu na 11.267 mesta slobodnih mesta u srednjim školama. Reč je, uglavnom, o mašiskim, građevinskim, poljoprivrednim, tekstilnim školama, gde je ostalo praznih klupa, posle junskog roka.

- U drugom upisnom krugu je 1.072 učenika popunjavalo listu želja, od koji je 1045 učenika upisalo neki od preostalih obrazovnih profila ili smerova u srednjim školama - navode u minsitarstvu. - Pojedini učenici su polagali završni ispit, ali su se upisali u privatne ili strane škole, kao i verske ili vojne. Zbog toga se javlja određeni broj učenika koji su završili osnovno obrazovanje, a ne nastavljaju srednje u državnim školama.

Završni ispit moraju da polažu svi učenici, jer to predstavlja formalni završetak osnovne škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima