ZAŠTO DECA BEŽE OD KUĆE? Ovo prvo morate uraditi kad primetite nestanak deteta

Novosti online

05. 08. 2021. u 17:51

SVI se potresemo kada neko prijavi nestanak deteta i molimo se da sve bude uredu. Ono što sve nas zanima je zašto se to dešava i koja je procedura u takvim situacijama.

ЗАШТО ДЕЦА БЕЖЕ ОД КУЋЕ? Ово прво морате урадити кад приметите нестанак детета

Foto: Printscreen/PINK

Stevan Đokić, savetnik za istrage, bezbednost i odbranu, ali i bivši policajac, gostujići u jednoj emisiji odgovarao je na ova pitanja.

- Kada deca beže od kuće to su najčešće loši porodični odnosi. Kada kažemo da je neko nestao, to su u Srbiji najčešće dobrovoljni odlasci od kuće - kaže Stevan i dodaje da se danas, zbog prisustva medija, čini kao da je takvih situacija sve više.

- Dešava se često da roditelji pod pritiskom posla ne vide šta se dešava sa detetom, te ono zbog svojih problema ode od kuće. Bogu hvala u Srbiji je to čest slučaj i preko 90 posto te dece bude pronađen.

Stevan navodi da sa decom treba što više razgovarati.

- Važno je razgovarati i o suicidu, to je izraženije kod starijih, nego kod mlađih - kaže i dodaje koji su osnovni koraci koji roditelji treba da preuzmu kada dete nestane.

- Kad dete nestane odmah se zove policija. Po prijavi odmah se kreće u potragu, to je Tijanin zakon promenio. Razvili smo jednu obuku, koju smo nazvali šifra Barbara, po Barbari Vitez, koja još uvek nije pronađena. Tu obučavamo ljude šta je najvažnije raditi kada dete nestane i kako prikupiti glavne informacije. U praksi je to veoma teško, pogotovo kada treba razgovariati sa roditeljima - navodi Đokić.

Sam trenutak kada dete nestane veliki je stres i teško je uticati na roditelje da se smire, navodi policajac.

Važno je razgovarati sa decom, a važna je i uloga nastavnika koji treba da uoče "signale za pomoć".

- Ti signali za pomoć kod dece jako su izraženi, i tada treba pristupiti na pametan način. Nije problem sam odlazak, već problem koji se stvara zbog toga. Svaki roditelj mora da kontroliše svoje dete. Mora da proverava kakve sajtove posećuje, sa kim se druži, kakve poruke razmenjuje, to je od izuzetne važnosti - kaže Stevan i dodaje da je širenje ovakvih informacija na društvenim mrežama i u medijim u izuzetnog značaja.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)