PREMINULA MIRJANA MARIĆ: Čuvena kreatorka uvela visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima očarala svet

Tanjug

25. 07. 2021. u 14:26

POZNATA modna kreatorka Mirjana Marić preminula je danas u Beogradu u 84. godini, potvrđeno je Tanjugu iz kruga porodice.

ПРЕМИНУЛА МИРЈАНА МАРИЋ: Чувена креаторка увела високу моду у Југославију и својим моделима очарала свет

Foto: Printskrin/Jutjub/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Mirjana Marić uvela je visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima očarala svet.

- Istorija mode i modnih kreatora Jugoslavije počela je potpisom Mirjane Marić, a njene kreacije su sa oduševljenjem nosile prva dama Jugoslavije Jovanka Broz, Gadafijeve "amazonke", danska princeza, belgijske princeze, predstavnice diplomatskog kora, supruge mnogobrojnih državnika koje su sedamdesetih i osamdesetih dolazile u Beograd - podsećaju prijatelji bliski porodici.

Rođena je 22. maja 1938. godine u Kravlju pored Niša, a od 1948. godine sa porodicom je živela u Beogradu.

Diplomirala je 1960. godine na Akademiji za primenjenu umetnost, odsek tekstila, a zatim je i magistrirala tekstil i savremeni kostim na Umetničkoj školi u Mančesteru.

Godine 1968. dobila je status slobodnog umetnika i zaposlila se u Jugoeksportu, ubedivši rukovodstvo firme da mora da pokrene proizvodnju, a nekoliko godina kasnije počela je da radi u radionici za visoku modu.

Poslednjih 35 godina je živela na relaciji Srbija - Amerika.

Bila je u braku sa dr Mihajlom Marićem, osnivačem Službe društvenog knjigovodstva bivše Jugoslavije (SDK), koji je preminuo 1992. godine.

- Bila je i ostala sinonim za kvalitetnu modu u SFRJ, a dizajnerski komadi Mirjane Marić rađeni su u ograničenim serijama od 100 do 150 komada. Organizovala je više od sedamdeset modnih revija širom sveta, dok su njen brend Tri M i modeli od kože dobili su brojna domaća i svetska priznanja. Posebno priznanje za kreatorski rad dobila je 1975. i 1976. godine kada ju je Pjer Karden pozvao u Francusku, organizujući modne revije sa njenim modelima - naveli su njeni prijatelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)