ISTORIJSKI DODATAK - ATAK NA OČUVANJE PAMĆENJA: Srbija i Rusija na meti zvaničnih verzija država EU o ulasku u Prvi i Drugi svetski rat

Ivan Miladinović

01. 07. 2021. u 17:14

KRAJEM prošlog, i početkom ovog meseca, prilikom zvaničnog boravka Ivice Dačića, predsednika Skupštine Srbije u Moskvi, na poziv Vjačeslava Volodina, prvog čoveka Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije, dogovoren je zajednički projekat - formiranje Instituta za očuvanje istorijskog sećanja.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - АТАК НА ОЧУВАЊЕ ПАМЋЕЊА: Србија и Русија на мети званичних верзија држава ЕУ о уласку у Први и Други светски рат

Prestolonaslednik Ferdinand na manevrima 1914. u Bosni i Hercegovini

Sedište ove ustanove biće u Beogradu i očekuje se da počne sa radom do kraja ove godine. Cilj osnivanja instituta je da konačno, i Srbija i Rusija, prestanu da budu nemi svedoci svekolikog prekrajanja najznačajnijih događaja iz dvadesetog stoleća. Da se zajedničkim snagama, govorom činjenica i dokumenata, suprotstave novom iščitavanju prošlosti koje se svodi na to da se sve što se dogodilo nije dogodilo, da sve što smo znali, ne znamo više.

Obe zemlje, u poslednjih tridesetak godina našle su se na "meniju" zvaničnih verzija država Evropske unije o događajima koji su uvukli Stari kontinent i čitav svet u Prvi i Drugi svetski rat. A davno smo naučili da onaj ko kontroliše prošlost - kontroliše i budućnost.

To odmotavanje klupka unazad i pokušaji iskrivljavanja istorijskih istina započelo je još kasnih osamdesetih godina prošlog veka, ispočetka stidljivo i tiho, a posle pada Berlinskog zida već bučnije i nametljivije i preraslo je u proces koji traje do ovih dana sa jasnim naznakama da se neće zaustaviti. Na razmeđi dva veka, Evropa, ili bolje rečeno Evropska unija, obavijena novom mitološkom maglom i propagandnim dimom, potpuno je počela da gubi predstavu o onom što joj se dešavalo u prošlosti.

Tu i tamo, s vremena na vreme, mogu da se nazru prave namere savremenog tumačenja "učiteljice života" - skrivanje neprijatne i bolne istine i poricanje zločina.

U TOJ ISTORIOGRAFSKOJ igri skrivanja pravih ciljeva i "pranja ruku" započelo se najpre sa traženjem novih krivaca za izbijanje Velikog rata. Oni su, naravano, morali da budu pronađeni izvan granica Evropske unije zarad njenog jedinstva. I prst je uperan na Srbiju i Rusiju. U junu 1919. godine, na Pariskoj mirovnoj konferenciji, zaključen je Versajski sporazum između saveznika Antante i Nemačke. U skladu sa ovim ugovorom, Nemačka je priznala krivicu za rat. Morala je da vrati neke teritorije okolnim državama, da plati ratnu štetu pet milijardi dolara i da pobedničkim državama da svu svoju trgovačku mornaricu.

Hitler sa francuskom delegacijom

Pritisnuti teretom ogromnih obaveza, u godinama koje dolaze, Nemci pokušavaju na sve načine da odgovornost za izbijanje Velikog rata prebace na drugu stranu. Angažuju poznate istoričare, naročito one iz Amerike, da loptu za prvu veliku ratnu katastrofu vrate u Sarajevo. Da se Srbija okrivi za atentat na Ferdinanda, a da preko toga carska Rusija, kao podstrekač, bude optužena za sve ratne nedaće. Taj prst krivice usmeren ka Srbiji, poput najgoreg virusa, oživeće poslednjih decenija do mnogih naučnih i političkih institucija širom sveta. Tako je istoričar Kristofer Klark sa Kembridža u knjizi "Mesečari: Kako je Evropa ušla u rat 1914." dokazivao krivicu Srbije ne samo za Prvi svetski rat, već i za Carinski rat, kad se našla pod totalnim sankcijama Austrougarske, kao i za Aneksionu krizu kad je Beč protivno međunarodnim dogovorima pripojio Bosnu Austriji.

Ovo Klariovo delo je u Nemačkoj 2013. proglašeno knjigom godine, a autor je od nemačke vlade dobio odlikovanje. Novi tumači istorije se ne obaziru na zaostavštinu Frica Fišera, nemačkog povesničara, koji je u knjizi "Ciljevi Nemačke u Prvom svetskom ratu", na više od 900 strana, uz mnoštvo autentičnih dokumenata iz relevantnih arhiva, ubedljivo dokazao nemačku odgovornost za rat. Oni su ostvarili svoj cilj i pustili da "taj fantomski duh o nabeđenoj krivici izmili iz boce" i stave na tapet Srbiju kao remetilački faktor, ne samo na Balkanu već i u Evropi.

POSTOJE MNOGA DOKUMENTA da je svetski rat planiran mnogo pre Sarajevskog atentata. Od 1907. godine, kada načelnik Generalštaba postaje Konrad fon Hecendorf, intenzivno se završavaju operativni planovi za rat protiv Srbije. I 1909. godine bili su potpuno gotovi. Kao i svi prethodni planovi, i ovaj predviđa ofanzivno dejstvo preko Drine da bi se što brže zauzela severozapadna Srbija. Još u novembru i decembru 1912, posle Drugog balkanskog rata, Beč nije mogao da se pomiri sa činjenicom da Srbija namerava da uspostavi koridor preko Albanije do Jadranskog mora. Austrougarska je bila rešena da i vojnom intervencijom spreči Srbiju u toj nameri. I Berlin je bio odlučan da podrži taj austrougarski vojni pohod.

Nemački car Vilhelm II se 23. novembra 1912. godine sastao sa Franjom Ferdinandom i tada je napravljen plan napada na Srbiju. Svesne da bi taj rat mogao da preraste u svetski, intervenisale su Engleska i Italija, i poluga Berlin-Beč odustaje od namere, ali ne smiruje jeku ratnih bubnjeva. U međuvremenu otkriveno je i pismo guvernera BiH Oskara Poćoreka upućeno ministru finansija Austrougarske Leonu Bjelinskom, 28. maja 1913. godine, iz koga se jasno vidi da su postojali planovi za početak Prvog svetskog rata 13 meseci pre atentata u Sarajevu i 14 meseci pre austrougarske objave rata Srbiji. Ovo pismo spada u primarne istorijske izvore, jer je nastalo onog momenta kada se događaj desio i ono je jedan od najznačajnijih istorijskih izvora za izučavanje pitanja krivice i odgovornosti za početak Prvog svetskog rata.

Hitler, Čembrlen i Dardije

Nažalost, doskoro nije bilo dostupno istoričarima niti je korišćeno u naučnim radovima. U bečkim arhivama nalaze se "svežnjevi pisama iz kojih se vidi da je Srbija Beču slala signale da Ferdinand ne dolazi u Bosnu, i da postoje naznake kod jednog broja mladih ljudi, koje srpska vlast nije mogla da obuzda, da bi moglo doći i do ubistva prestolonaslednika. Sačuvano je i pismo šefa zagrebačke policije šefu bečke policije, u kome doslovce stoji da se priprema atentat".

* * * * * * * * * * * * * * * *

EVROPA FALSIFIKUJE ČINjENICE

POD MOTOM BORBE protiv totalitarizma 19. septembra, 2019. godine, evropski parlament, povodom 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata, usvojio je rezoluciju "O važnosti očuvanja istorijskog sećanja za budućnost Evrope" za koji je glasalo 535, a protiv bilo 66 poslanika.

U ovom dokumentu se osuđuje Pakt o nenapadanju između Nemačke i SSSR, koji su potpisali u Moskvi 23. avgusta 1939. godine Ribentrop i Molotov, i koji je uz svoje tajne protokole, praktično podelio Evropu i teritorije nezavisnih država između ova dva totalitarna režima. Drugim rečima, evroparlamentarci su poručili da Drugi svetski rat zapravo nije počeo 1. septembra 1939, već osam dana ranije, 23. avgusta, kada je ovaj sporazum potpisan. Ta inicijativa je potekla od političara baltičkih zemalja i Poljske, a sada smo svedoci da je prihvataju i ozbiljni naučnici. Po tom tumačenju, ovim sporazumom su Hitleru definitivno date odrešene ruke.

To nakaradno tumačenje istorijskog sleda događaja iz druge polovine tridesetih godina svoju promociju je imalo jednu deceniju ranije, 2009, prilikom obeležavanja 70 godina od početka Drugog svetskog rata. Revizionistički mit o izjednačavanju Hitlera i Staljina tada je dobio pravo građanstva. U jednom trenutku zavladala je prava histerija zvaničnih saopštenja na tu temu, uz plasiranje čitave lepeze novih mitova o ratu, najpre u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a potom i u nizu evropskih parlamenata.

Sledi jedno sasvim banalno pitanje evropskim parlamentarcima i njihovoj "teoretskoj pozadini" - čija se zastava zavijorila na Rajhstagu 1. maja 1945. i čija je armija oslobodila Berlin? Znači li to da ćemo uskoro saznati da sovjetska armija zapravo okupirala nemačku prestonicu. Ko je proterao Treći rajh iz Poljske. Revizionisti istorije Evrope uporno tvrde da je Poljska prva žrtva Drugog svetskog rata. A kakva je njena uloga u sopstvenoj tragediji videćemo nešto kasnije.

Potpisnici Minhenskog sporazuma

ISTOVREMENO, DOK EVROPSKA UNIJA definitivno zaključuje da je sporazum Ribentrop - Molotov razlog za izbijanje krvavog rata, nemo posmatra javno demonstriranje nacista. Pred njenim i očima vascelog sveta veličaju se nacističke ideje u pojedinim državama, njenim članicama. To evroparlamentarci nijednom rečju ne spominju, a kamoli da osuđuju. Reklo bi se da čak i ohrabruju naciste iz letonskog bataljona "Vafen" koji godinama defiluju ulicama Rige. Nikom ne smetaju okupljanja ultradesničara ustaša iz celog sveta u Blajburgu, koji veličaju hrvatske naciste i njihovog vođu Antu Pavelića. Ne spominju se čak ni proslave u Narvi u čast preživelih nacista 20. estonske divizije SS.

Poistovećivanje Sovjetskog Saveza sa nacističkom Nemačkom je zapravo pranje ruku svih država koje su bile uključene u zbivanja u mračnom periodu kada je omogućeno Hitleru da sa svojim nacistima započne realizaciju novog svetskog poretka.

Te "sramne stranice" u mnogim zemaljama Starog kontinenta doista postoje, ali zato postoje i pokušaji da se one izbrišu, izbace iz udžbenika ili što više prekroje. Zbog toga su revizionisti istorije stvorili samo "mit o dva čudovišta" - Hitleru i Staljinu prekrajaući činjenice da je još od atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića bilo jasno da je Evropa postepeno tonula u rat. Poput loptice koja skakuće niz stepenice - sa stepenika na stepenik. Pa krenimo redom tim stepenicama koje su vodile u pakao.

GODINA 1934. - Poljska, najgrlatiji pobornik nove istorije, i koja 1. septembra 2019. godine nije pozvala predsednike Rusije i Srbije, na stogodišnjicu obeležavanja početka rata, potpisala je s Nemačkom sporazum o nenapadanju. Uzgred, da podsetimo, da je ova zemlja, od sticanja nezavisnosti 1918. bila daleko od bilo kakve demokratije. U njoj je vladala fašistička prava diktatura pukovnika Pilsudskog. Posle njegove smrti 1935. zamenila ga vojna hunta - odnosno "diktatura pukovnika".

GODINA 1936. - Nemačka nije imala pravo, po Versajskom ugovoru, na stajaću vojsku u Rajnskoj oblasti, jer je to bila demilitarizovana zona. Međutim, Hitler, kršeći sve tada važeće međunarodne sporazume, ulazi sa svojim divizijama. Francuska, koja se graniči sa tom oblašću to toleriše. Pariz čak ne šalje ni protestnu notu Berlinu. Prihvata bez reči novo stanje, "bez i jedne jedine grimase na licu, iako je u tom trenutku imala neuporedivo veću vojsku od Nemačke. Bila je u stanju da zgnječi Nemačku kao bubašvabu" - zapisao je jedan vojni analitičar iz tog vremena.

Dok je Francuska ćutala, Liga naroda je pokušala da blago ukori Nemce, ukazujući da taj potez nije ispravan. Hitler na to burno i ljutito reaguje, i istupa iz Lige naroda, uz opasku: "A vaše ponašanje prema nama 1919. bilo je u redu?"

GODINA 1937. - Nemačka, Italija i Japan potpisuju Antikominternski pakt, što je zapravo bila preteča budućeg Trojnog pakta.

GODINA 1938. - Mart - Nemačka više ne vodi prazne razgovore sa Francuzima i Britancima. Ne želi više da gubi vreme. Reč anšlus ulazi u istoriju. Hitler okupira Austriju. I jednostavno objašnjava: Ovo je ujedinjenje bratskih germanskih naroda. Tih meseci tiraž knjige "Majn kampf" bio je četiri miliona primeraka.

Nakon anšlusa Austrije, Narodni komesarijat inostranih poslova SSSR, 17. marta 1938. godine, uputio je apel Londonu, Parizu, Vašingtonu i Pragu za "kolektivno spasavanje sveta". U njemu doslovce piše: "Sutra već može biti kasno, ali danas vreme za to još nije isteklo". Na ovaj pokušaj Moskve da se očuva svetski mir nijedan od pomenutih centara moći nije odgovorio.

SEPTEMBAR 1938. "minhenska zavera" - Hitler odlučuje da primer anšlusa Austrije primeni na Sudetsku oblast u Čehoslovačkoj, gde su Nemci činili većinu. Čehoslovačka vlada je bila spremna da se pokušaju menjanja granica odupre oružanim putem, računajući na svoj status verne francuske saveznice. Međutim, britanska vlada je držala da još nije u potpunosti spremna za rat, pa je nagovorila Francusku da zajedno s njom 30. septembra 1938. sklopi Minhenski sporazum kojim je Nemačkoj priznato pravo na Sudete. Ostavljena na cedilu, čehoslovačka vlada je podlegla nemačkom ultimatumu. U proleće naredne godine Hitler okupira ostatak Češke, a od Slovačke formira satelit-državu, sličnu onoj koju će vaspostaviti neku godinu kasnije u Hrvatskoj. Poljska je uz prećutnu saglasnost Hitlera okupirala Tešinsku oblast koja je pripadala Čehoslovačkoj.

HITLER I STALjIN O ZAJEDNIČKOM PAKTU

KASNO uveče 7. septembra, Staljin je u prisustvu Molotova i Ždanova primio rukovodioca Kominterne Dimitrova i njenog sekretara Manuilskog. Dimitrov je u svom dnevniku zapisao ovakvo Staljinovo razjašnjenje povodom sporazuma i napada Nemačke na Poljsku: "U toku je rat između dve grupe kapitalističkih zemalja (siromašnih i bogatih - oko kolonija, sirovina i t.d.) za prekrajanje sveta, za dominiranje nad svetom. Mi nemamo ništa protiv da se između sebe dobro potuku i međusobno oslabe. Bilo bi dobro ako bi rukama Nemačke bio zaljuljan položaj najbogatijih kapitalističkih zemalja, naročito Engleske".

Deset dana ranije, 28. avgusta u Berlinu, Hitler je pred poslanicima Rajhstaga i istaknutim članovima svoje partije rekao: " .... Mnogi članovi partije nepravilno su shvatili sporazum sa Sovjetskim Savezom... To je pakt sa satanom da bi se savladao đavo... Protiv Sovjeta su sva sredstva dobra, pa čak i ovakav pakt". Budući sudar nacista i komunista bio je neizbežan. Do napada fašističke Nemačke na Sovjetski Savez ostalo je samo 18 meseci.

* * * * * * * * * * * * * * * *

MOSKVA NUDI SAVEZ PROTIV NACISTA

VINSTON ČERČIL će docnije, kada bude došao na vlast, reći da su se Čemberlen (premijer Velike Britanije) i Daladje (premijer Francuske) odlučili za sramotu, umesto za rat. Na kraju su imali i sramotu i rat. U njegovim "Dnevnicima" piše: "Koliko je ojačala Nemačka dobivši Austriju i Čehoslovačku? Pogledajmo makar jednu Čehoslovačku. Samo preduzeće `Škoda` isporučivalo je Nemcima tokom Drugog svetskog rata toliko oružja da je 40 nemačkih divizija moglo voditi borbe. Od 1938. do 1939. godine, ovo preduzeće je proizvelo 'toliko proizvoda, koliko su proizvela čitava engleska vojna preduzeća za isto vreme' samo jedne 1938. godine."

Čehoslovačka, Francuska i SSSR, godinu dana pre minhenskog dogovora sklapaju sporazum o uzajamnoj vojnoj pomoći. SSSR ja objavio mobilizaciju, podigao je pripravnost vojske. Čak su i avioni preleteli za Čehoslovačku. Poljska, opet Poljska, kategorički je zabranila prolazak preko svoje teritorije sovjetskim trupama koje bi krenule u pomoć Čehoslovačkoj. Objavila je da će obarati njihove avione. Francuska ćuti iako ima brojnu dobro naoružanu armiju. Da je tada Francuska izvršila svoju obavezu i vojno intervenisala, da su se Britanija i Poljska priključile, sva je prilika da bi nacistički režim bio srušen i vrata pakla u Evropi se ne bi otvorila.

UPOREDNOM ANALIZOM Minhenskog sporazuma i tajnog protokola Molotov - Ribentrop uočiće se da je akt o podeli Čehoslovačke neuporedivo ciničniji od dogovora o podeli uticaja SSSR i Nemačke u Poljskoj i u baltičkim zemljama. U otimanju čehoslovačke teritorije pored Nemačke učestvovale su i Poljska (koja je prigrabila Tešinsku oblast na severu) i Mađarska (zauzevši nekoliko gradova na jugu). Čemberlen i Hitler, odmah posle dogovora u Minhenu, potpisali su 30. septembra englesko-nemačku deklaraciju o miru. Dva meseca kasnije, 6. decembra 1938, potpisana je slična francusko-nemačka deklaracija. Ne govori li to da su Francuska i Engleska potpisima na paktove o nenapadanju sa Trećim rajhom, zapravo, gurale Hitlera u rat sa Sovjetskim Savezom. I kakva je razlika između ovih sporazuma od onog koji će Moskva parafirati sa Berlinom 23. avgusta 1939? A reč je o identičnim dokumentima s tim što ga Staljin, odnosno Molotov, potpisuje poslednji. Sledi logično pitanje-koja strana je davala vetar u leđa nacistima da zagaze u najkrvaviji rat u istoriji čovečanstva. Šta su očekivale Francuska i Engleska posle poklonjenja Hitleru u Minhenu i komadanja Čehoslovačke u septembru 1939. godine?

Britansko-francuska delegacija, admiral Traks i general Palas u Moskvi avgusta 1939. godine

Podsećamo da sva raspoloživa dokumenta ukazuju da je Hitler još u proleće utvrdio tačan datum napada na Poljsku - 1. septembar 1939. To znači da ugovor sa SSSR nije uticao na planove Nemačke sa Poljskom. U aprilu 1939. godine Italija je okupirala Albaniju.

I u avgustu 1939. godine još uvek je postojala mogućnost da se zaustavi Drugi svetski rat. Pre desetak godina obelodanjena su dokumenta o pregovorima Sovjeta sa britanskom i francuskom delegacijom koja je doputovala u Moskvu 15. avgusta. Staljin je nudio ozbiljan vojni savez protiv Trećeg rajha koji bi, da je sklopljen, promenio tok svetske istorije jer bi Hitleru vezao ruke. Ukupni vojni potencijal ove tri zemlje bio je duplo veći od oružanih snaga Nemačke i Italije.

U RAZGOVORIMA, unutar zidina Kremlja, sa sovjetske strane bili su maršali Vorošilov, ministar odbrane, i Šapošnjikov, načelnik Generalštaba Crvene armije, a Anglofrancuze predstavljali su admiral Draks i general Palas.

Vorošilov i Šapošnjikov ponudili su 120 pešadijskih divizija, svaka sa oko 19.000 vojnika, 16 konjičkih divizija, 5.000 komada artiljerije, 9.500 tenkova i do 5.500 lovaca i bombardera, da budu prebačeni na poljsko-nemačku granicu u slučaju rata na zapadu. Ponuđeno je da se ogroman broj pešadijskih, artiljerijskih i vazduhoplovnih snaga prebaci na poljsko-nemačku granicu, ako London i Pariz ubede Varšavu da dopusti prelazak tih trupa preko njene teritorije, ako London i Pariz ubede Varšavu da dopusti prelazak tih trupa preko njene teritorije. Međutim, London i Pariz imali su neke druge računice, nastale godinu dana ranije kada su Čemberlen i Daladije pili su kafu sa Hitlerom. Međutim, Poljaci, nisu želeli nikakvo sadejstvo sa Crvenom armijom i Sovjetskim Savezom. Smatrali su da će uz pomoć Francuza i Britanaca sami izaći na kraj sa Nemcima. Epilog svi znamo. Hitlera nije zaustavio nijedan sporazum. Bilo je potrebno 60 miliona žrtava da se spreči stvaranje sveta po njegovoj zamisli. Pobeđena je armada Trećeg rajha - ali, sudeći po ozvaničenim dokumentima pojedinih evropskih država, nacizam nije. Onome kome je stalo do istorijske istine može je pronaći u istorijskim dokumentima. O paktu Molotov - Ribentrop najbolje govore reči Vladimira Putina: "SSSR je... u više navrata pokušavao da formira antifašistički blok u Evropi, ali su svi ti pokušaji propali, i kada je Sovjetski Savez shvatio da je ostavljen nasamo sa Hitlerovom Nemačkom, on je preduzeo korake da izbegne direktnu konfrontaciju". Rusija tu nema čime da se ponosi, ali nema čega ni da se stidi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!