DANAS POČINJE MALA MATURA: 11 odsto više mesta nego đaka

Tanjug

23. 06. 2021. u 08:25

OD danas i naredna dva dana osmaci polažu malu maturu, koja danas počinje testom iz srpskog jezika i književnosti, to jest maternjeg jezika, a u Ministarstvu prosvete za Tanjug kažu da učenici ne treba da brinu i da je ove godine 11 odsto više mesta u školama u odnosu na broj đaka u ovoj generaciji.

ДАНАС ПОЧИЊЕ МАЛА МАТУРА: 11 одсто више места него ђака

Foto Milena Anđela

Oko 68.280 budućih srednjoškolaca planira da izađe na ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemiološke situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika.

Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika 8. razreda, biće omogućeno polaganje u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala, rekao je danas za Tanjug pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

Nakon testa iz maternjeg jezika, u četvrtak sledi test iz matematike i u petak kombinovani.

Svaki test sadrži 20 pitanja podeljena na tri nivoa - osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa.

Otvorena pitanja su kada učenici dopisuju odgovore, a zatvorena kad već imaju ponuđen odgovor.

Ministar prosvete Branko Ružić ranije je najavio da će ovogodišnja mala matura imati više pitanja zatvorenog tipa.

Pašić podseća da su zbirke testova izašle u januaru, te da su učenici imali dovoljno vremena za pripremu i izražava uverenje da će svi oni imati priliku da pokažu stečena znanja.

 - Kada smo analizirali probnu malu maturu u aprilu, uvideli smo da nisu uočena odstupanja u odnosu na prethodne godine. Ne treba stvarati neku dodatnu tenziju, a za učenike koji imaju zdravstvene probleme, postoje zdravstvene komisije - rekao je Pašić.

Kaže i da je benefit u odnosu na prošlu godinu taj što nastavnici ne znaju kojim učenicima pregledaju, kao i da se svaki zadatak na testu pregleda dva puta.

 - Ukoliko nastanu dva različita odgovora, tu je supervizor koji će doneti odluku koji je odgovor tačan - precizirao je Pašić.

U nedelju, 27. juna, učenici će moći da vide preliminarne rezultate na sajtu Moja srednja škola i istog dana moći će da izvrše elektronsku žalbu, prigovor prvostepenoj komisiji na određeni zadatak.

Nakon toga u utorak, 29. juna, zaseda drugostepena komisija, a u petak će biti objavljeni konačni rezultati.

U subotu i nedelju kreće popunjavanje liste želja.

Pašić kaže da je najveće interesovanje za medicinske, elektrotehničke škole i gimnazije, a ove godine oformljen je novi profil - tehničar operativne forenzike u školama u Kruševcu i Subotici.

 - Tu su i dualni profili kojih ima 52, među kojima pet novih, tako da učenici imaju veliku mogućnost izbora prilikom upisa liste želja - naglasio je Pašić.

Mala matura sadrži ukupno 40 bodova, po 13 je raspoređeno na maternji jezik i matematiku, a 14 na kombinovani test.

Ministarstvo prosvete poslalo je dopis svim školama da se u narednim danima, zbog visokih temperatura, obezbede dovoljne količine vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)