ISTORIJSKI DODATAK - ANTIBIROKRATSKA REVOLUCIJA: Narod je progovorio - "Napolje"

Nebojša Vladisavljević

22. 06. 2021. u 17:14

BUJICA narodnih protesta u septembru i oktobru 1988. godine, pa do januara 1989. godine, na Kosovu i Metohiji, u centralnoj Srbiji, Vojvodini, onda i u Crnoj Gori, imala je na političkoj pozornici SFR Jugoslavije snagu koja se može uporediti s delovanjem moćnijih sila prirode.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - АНТИБИРОКРАТСКА РЕВОЛУЦИЈА: Народ је проговорио - Напоље

Foto Arhiv Muzeja Vojvodine

Najšira javnost, radnici, seljaci i građani, ljuljali su se pod talasima protesta, birokratija se od dna do vrha piramide vlasti tresla ne samo na prostoru Srbije i Crne Gore, nego i u svim drugim jugoslovenskim republikama. Savezni partijski i državni vrh, kao da je pogođen snažnim strujnim udarom, iz stanja prvobitne zbunjenosti, ubrzo je potonuo u neku vrstu hibernacije.

Ova paraliza je protestima udahnjivala dodatnu energiju. Na protestnim mitinzima učestvovalo je sve više ljudi, njihovi zahtevi za smenu rukovodstava, za primenu mera koje će zaustaviti spiralu krize, za sređivanje stanja na Kosovu i Metohiji i prekid iseljavanja Srba i Crnogoraca, za ustavne promene koje će na federalnom nivou obezbediti ravnopravan status Srbije sa drugim republikama, bili su sve oštriji.

REKONSTRUKCIJA tih događaja koja je pred čitaocima, danas kod novinara koji su pre više od tri decenije neposredno, kao izveštači, pratili te događaje, priziva iz sećanja mnoge detalje, susrete s učesnicima mitinga, njihovu odlučnost da menjaju okolnosti, gotovo neverovatnu, ekstremno naelektrisanu atmosferu tih protesta, na kojima je izgledalo da u mnogim momentima mogu prerasti u veliko nasilje.

Srećom, pre svega zahvaljujući samokontroli i unutrašnjim, redarskim merama tih spontanih mitinga, takođe i zbog odluka vlasti da organi reda ne primenjuju silu u tim grotlima protesta, nasilja nije bilo. Izuzetak je događaj na Žutoj gredi u Crnog Gori, 8. oktobra 1988. godine, kada je policija zasula suzavcem 300 demonstranata koji su iz "Železare Nikšić" krenuli na veliki miting u Titogradu.

Bio je to početak kraja dotadašnje državno-partijske nomenklature u ovoj republici, koja je pod naletim protesta otišla s vlasti 11. januara naredne godine, što se ranije već dogodilo na Kosmetu i u Vojvodini. Metla u rukama naroda bukvalno je počistila staru generaciju nosilaca vlasti i u Srbiji i Crnoj Gori otvorila put uspona na vlast novom naraštaju, koji će se ubrzo suočiti s teško premostivim problemima i s rasturanjem SFR Jugoslavije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna