ISTORIJSKI DODATAK - KORENI ANTIBIROKRATSKE REVOLUCIJE: Stvaranje srpskog pokreta na Kosovu i protesti i štrajkovi radnika u Jugoslaviji

I. M.

15. 06. 2021. u 17:14

SREDINOM osamdesetih godina prošlog veka Jugoslavija i Srbija bile su zahvaćene velikim unutrašnjim previranjima i protestima, ekonomskom i političkom krizom koja je ozbiljno uzdrmala same temelje sistema, snažno poljuljala već odavno nakrivljenu zgradu jugoslovenskog federalizma i širom otvorila vrata za sukobe unutar političke, upravljačke nomenklature, ne samo u ravni međurepubličkih i republičko-pokrajinskih odnosa, već i unutar republičkih i pokrajinskih oligarhija.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - КОРЕНИ АНТИБИРОКРAТСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ: Стварање српског покрета на Косову и протести и штрајкови радника у Југославији

Arhiva

Građani na Kosovu, u Vojvodini, Crnoj Gori i centralnoj Srbiji pokrenuli su proteste tokom osamdesetih i odlučujuće doprineli njihovom širenju.

Protesti su 1988-1989. dostigli vrhunac u "antibirokratskoj revoluciji", u nizu velikih mitinga i demonstracija industrijskih radnika, srpskog pokreta sa Kosova, njihovih saveznika i drugih grupa, što je bilo praćeno i uzvratnim protestima Albanaca.

ANTIBIROKRATSKA revolucija se sastojala od spoja nacionalnih i drugih, potpuno različitih tema, spoja koji se ispoljio u različitim oblicima u različitim republikama i autonomnim pokrajinama, kao i tokom različitih faza mobilizacije.

Godina 1988. je bila godina socijalnih, ekonomskih i političkih sukoba, kako u opštinama, republikama i pokrajinama, tako i na saveznom nivou. Učesnici u protestima i njihovi protivnici sukobljavali su se oko srpsko-albanskog pitanja i ustavnih promena, ali i oko socijalnih i ekonomskih pitanja, proizvodnih odnosa, odgovornosti visokih funkcionera i učešća građana u političkom životu, baš kao i u drugim državama Istočne Evrope.

Ovi protesti i demonstracije su imali dramatičan tok i narodni bunt je učinio da neslavno siđe s vlasti niz visokih funkcionera. Uprkos tim dramatičnim, dalekosežnim posledicama, ovi događaji i njihove posledice do danas nisu celovito razjašnjeni.

Zbog toga je od izuzetne važnosti knjiga "Antibirokratska revolucija" Nebojše Vladisavljevića, redovnog profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu, iz koje, u "Istorijskom dodatku", prenosimo neke delove, i koja osobenom analizom dovodi u pitanje dosadašnje dominirajuće, najčešće crno-bele predstave tih sada već davnih, prevratnih događaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024